Odessassa vieraillut EU-pomo joutui hakeutumaan suojaan Venäjän ohjusiskulta – pääministeritapaaminen keskeytyi

Ukrainan sota

Ukrainan Odessassa vieraillut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel joutui maanantaina hakeutumaan suojaan, kun Venäjä ampui ohjuksia kaupunkiin.

Asiasta kertoi EU-virkamies, jonka mukaan Michelin piti iskun takia keskeyttää tapaamisensa Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin kanssa.

–  Tapaaminen pääministerin kanssa jouduttiin keskeyttämään ja osanottajat joutuivat hakeutumaan suojaan, kun ohjukset iskivät jälleen Odessan alueelle, virkamies kertoi.

Michel tuli yllätysvierailulle Etelä-Ukrainassa Mustanmeren rannalla sijaitsevaan satamakaupunkiin.

Venäjä ei ole yrittänyt sodan aikana tehdä maihinnousua Odessaan, eikä se ole maallakaan pystynyt etenemään niin pitkälle länteen, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainan eteläosassa kilpistyi Mykolajivin kaupunkiin. Venäjä on kuitenkin moukaroinut Odessaa ohjusiskuilla ja estänyt kaupungin sataman toiminnan.

Michelille esiteltiinkin maanantaina Odessan satamaa, jonka toiminnan pysähtymisellä voi olla vakavat seuraukset maailmanlaajuiselle ruokahuollolle.

–  Satamassa seisoo tonneittain viljaa Venäjän Mustanmerellä toteuttaman saarron takia, mikä ei vahingoita pelkästään Ukrainan taloutta vaan myös ruuan saatavuutta maailmalla, EU-virkamies totesi.

Ukraina vastasi ennen sotaa noin 12 prosentista maailman vehnäviennistä, ja Odessa oli tärkein satama viljakuljetuksille. Sota onkin saanut monien elintarvikkeiden hinnat nopeaan nousuun.

Michel tapasi Odessassa myös Ukrainan laivaston päällikön, joka kertoi hänelle Venäjän mereltä käsin tekemistä ohjusiskuista siviilikohteisiin.