Bidenin kampanja uskoo voiton olevan jo lähellä – Trump vie taistelun tuomioistuimiin

Trump vaati tviitissä ääntenlaskennan keskeyttämistä.
Usan presidentinvaalit

Yhdysvaltojen presidentinvaalien ääntenlaskussa ei nähty torstaina vielä ratkaisevaa irtiottoa sen paremmin demokraattien Joe Bidenin kuin presidentti Donald Trumpin hyväksi. Tilanne oli auki vielä useissa osavaltioissa eikä torstain puolella odotettu vielä lopullisia tuloksia.

Bidenin kampanjan johtaja Jen O’Malley Dillon sanoi luottavansa, että auki olevista osavaltioista Nevada ja Pennsylvania kääntyvät demokraattien voitoksi.

–  Pysykää kärsivällisinä ja rauhallisina. Olemme täysin vakuuttuneita, että Joe Biden on Yhdysvaltojen seuraava presidentti, hän sanoi.

Myös Trumpin kampanja vakuutti edelleen luottavansa ehdokkaansa voittoon.

Georgian tilanne pysyi erittäin tiukkana. Vaaleista vastaava virkamies Brad Raffensperger sanoi illansuussa Suomen aikaa, että laskematta oli vielä yli 61  000 ääntä. Trump oli 18  000 äänen johdossa. Suuri osa vielä laskemattomista äänistä tulee kuitenkin alueilta, joilla demokraatit ovat vahvoja.

Georgia tuo voittajalle 16 valitsijaa. Jos Biden saa ne taakseen ja pysyy johdossa Arizonassa, on hänen voittonsa jo lähellä.

Presidentti Trump osallistui vaalikeskusteluun tviittaamalla, että ääntenlasku pitäisi keskeyttää. Lisäksi Trump tviittasi, että vaalipäivän jälkeen saapuneita ääniä ei lasketa. Twitter lisäsi tähän väitteeseen varoituksen harhaanjohtavasta sisällöstä.

Georgian lisäksi auki olivat myös Pohjois-Carolina, Pennsylvania, Nevada ja Alaska. Myös Arizonan osalta tilanne oli vielä epävarma. Nevadasta kerrottiin, että Bidenin etumatka on kasvanut ja oli torstai-iltana Suomen aikaa noin 12  000 ääntä.

CNN:n ennusteen mukaan Biden johti Trumpia valitsijaäänin 253–213 torstai-iltana Suomen aikaa. Uutiskanava on ollut ennusteissaan varovaisempi kuin jotkut toiset yhdysvaltalaismediat. Se ei ole vielä katsonut Bidenia Arizonan osavaltion voittajaksi, toisin kuin esimerkiksi Fox News ja uutistoimisto AP. Sen takia niiden luvut näyttävät Bidenille suurempaa johtoa, 264–214. New York Times arvioi tilanteeksi 253–214.

Trumpin kohdalla yhden valitsijan ero CNN:n ja muiden välillä selittyy sillä, että hän on saanut muiden medioiden mukaan taakseen Mainessa jaossa olleen viimeisen valitsijan.

Trumpin kampanja tarrasi kaikin voimin kiinni voiton mahdollisuuksiinsa. Se on käynnistänyt oikeusprosesseja eri osavaltioissa, joilla se pyrkii vaikuttamaan ääntenlaskuun. Trump tviittasi, että hänen kampanjansa nostaa oikeusjuttuja jokaisessa osavaltiossa, jonka Biden sanoo voittaneensa.

Bidenin kampanjan lakimies Bob Bauer lyttäsi oikeusjutut poliittisena teatterina ja yrityksenä levittää disinformaatiota.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijaryhmän johtaja Michael Link syytti Trumpia törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Link sanoi Stuttgarter Zeitung -lehdelle pitävänsä hyvin huolestuttavana, että Trump esitti väitteensä vaalivilpistä Valkoisesta talosta käsin, ympärillään presidentin virkaan kuuluva seremonia ja kunnianosoitukset.

–  Se oli törkeää virka-aseman väärinkäyttöä, Link sanoi ja toisti Etyjin kannan, jonka mukaan väitteet vaalivilpistä ovat perättömiä ja murentavat kansalaisten luottamusta demokratiaan.

Etyj lähetti vaaleja seuraamaan 102 tarkkailijaa. Raportti julkaistaan myöhemmin.