Autoilijoiden protestiryhmän uusin aloite tähtää taas eduskuntaan – satojen tuhansien jäsenien liike saa nimiä kasaan nopeasti

Kansalaisaloitteet

Polttoaineveron kohtuullistamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt kymmeniä tuhansia kannatusilmoituksia jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

Kyseessä on kansanliikkeeksi muodostuneen Stop autoilijoiden kuritukselle -ryhmän uusin kansalaisaloite.

Torstaina puoliltapäivin kannatusilmoituksia oli yli 30 000. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Stop autoilijoiden kuritukselle -ryhmällä on reilut 280 000 jäsentä Facebook-ryhmässään, joten kansalaisaloitteiden allekirjoittajia riittää.

Ryhmän tarkoituksena on ”vastustaa kaikkia poliittisia autoilun kustannusten korotuksia”.

– Ryhmässä on voimaa, joten kasvatetaan ryhmä yhdessä suureksi, etteivät niin nykyiset kuin tulevatkaan päättäjät voi meidän sanomaamme sivuuttaa, Facebook-ryhmän tiedoissa kerrotaan.

Ryhmä onkin ollut aktiivinen. Se on järjestänyt useita ”torviprotesteja”. Viimeksi elokuussa sadat autoilijat osoittivat mieltään Eduskuntatalon edessä.

Ruuhkamaksuja vastustava ryhmän kansalaisaloite on jo kerännyt vaadittavan nimimäärän ja on myös etenemässä eduskuntaan.

Kansalaisaloitteen polttoaineveron alentamisesta laittoi liikkeelle Perussuomalainen Nuoriso ry (Suomen Uutiset), mutta sen allekirjoittamista suositeltiin vahvasti Stop autoilijoiden kuritukselle -Facebook-ryhmässä.

Tämäkin aloite etenee eduskuntaan, sillä kannatusilmoituksia tuli yli 100 000.

Stop autoilijoiden kuritukselle -ryhmän tuoreessa kansalaisaloitteessa ”ehdotetaan ryhtymistä lainvalmisteluun, jolla turvataan polttoaineiden hinnan kohtuullisuus ja siten ihmisten liikkumisen vapaus jokaiselle itselleen parhaiten sopivalla liikkumismuodolla”.

– Laki velvoittaisi päätäntävallassa olevaa hallitusta tarkistamaan ja muokkaamaan polttoaineiden valmisteveroa jokaisen polttoaineiden hintaan korottavasti vaikuttavan toimen voimaan tullessa tai vähintään vuosittain budjettiriihen yhteydessä, kansalaisaloitteessa todetaan.

– Lain voimaan tullessa valmisteveroa tulisi alentaa biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen prosenttimäärän mukaisesti yhdellä sentillä jokaista voimassaolevaa jakeluvelvoiteprosenttia kohden.

Kansalaisaloitteen mukaan lainvalmistelussa tulisi huomioida mahdollisesti tulevaisuudessa käyttöön tulevan tieliikenteen päästökaupan vaikutukset polttoaineiden hintoihin.

– Lakiin tulisi kirjata päästökaupan polttoaineiden hintoja korottavan vaikutuksen täysimääräinen kompensointi valmisteverossa. Kompensoimisen tulee tapahtua riippumatta siitä, onko mahdollinen päästökauppa toteutettu kansallisesti vai kansainvälisesti.

Kansanliikkeen mediatiedotteessa kerrotaan, että viime aikoina polttoainepumpuilla on nähty yli kahden euron litrahintoja, ja yksi syy näihin jo täysin kohtuuttomiin hintoihin on polttoaineiden biojakeluvelvoitteen jatkuva korottaminen.

– Tuotantokustannuksiltaan huomattavasti kalliimman mutta päästöjä vähentävän biopolttoaineen osuuden nouseminen aiheuttaa polttoaineiden hinnan nousun kestämättömälle tasolle maassamme, jossa autoilu on suurimmalle osalle kansalaisista arjen edellytys.

– Näin tämä ei saa mennä, siksi olemme ehdottaneet valmisteltavaksi lakia joka pakottaisi valmisteveron määrän joustamaan ilmastonmuutoksen vastaisten toimien puolesta.

Kansanliikkeen mukaan autoilijat ovat valmiita ottamaan osaa ilmastotoimiin ja esimerkiksi käyttämään päästöttömämpiä biopolttoaineita, ”jos se tehdään taloudellisesti kannustavasti ja reilusti, kiristyksen ja kurituksen aika sen sijaan on tullut tiensä päähän”.