Aurinkoenergialla toimiva lentokone päätti maailmanympärimatkansa
Aurinkoenergialla toimiva Solar Impulse 2 -lentokone on päättänyt historiallisen maailmanympärimatkansa ja laskeutunut aplodien saattelemana Abu Dhabiin Arabiemiraateissa.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pelkällä auringosta saadulla energialla toimiva lentokone on kiertänyt maapallon.
Kone lähti matkalleen viime vuonna maaliskuun 9. päivä. Projektin tarkoituksena oli saada julkisuutta ympäristöystävällisille energiamuodoille.
Viimeinen matkaosuus oli lento Kairosta Abu Dhabiin ja se kesti 48 tuntia.
Solar Impulse 2:sta ovat ohjanneet vuorotellen sveitsiläispilotit Bertrand Piccard, 58, ja Andre Borschberg, 63. Lentäjistä Piccard oli ohjaamassa viimeisellä lento-osuudella.
– Tulevaisuus on puhdas, tulevaisuus olette te, tulevaisuus on täällä, viekäämme se vielä pidemmälle, Piccard sanoi lähtiessään matkalle kohti Abu Dhabia.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon onnitteli maailman kiertäneitä aurinkokonepilotteja jo hieman ennen koneen laskeutumista. Ban kutsui saavutusta historialliseksi päiväksi ihmiskunnalle.
Matkan aikana pilottikaksikko kamppaili muun muassa huonon sään, teknisten ongelmien ja sairastumisten kanssa. Ne hidastivat lentoa, jonka arvioitiin alun perin kestävän noin viisi kuukautta.
Solar Impulse 2 -kone on pilottiensa 13 vuoden tutkimus- ja kehittelytyön tulos. Koneessa on 17 000 aurinkokennoa ja ladattavat litium-akut, joiden avulla se pystyy lentämään öisin.
Koneen siipien kärkiväli on peräti 72 metriä. Kone on rakennettu erittäin kevyestä hiilikuidusta ja painaa vain 2,3 tonnia.
Maailmanympärimatkan aikana rikottiin myös pisimmän yhtäjaksoisen lennon ennätys, kun Borschberg lensi yhtäjaksoisesti liki 118 tuntia Tyynenmeren yli Japanista Yhdysvaltain Havaijille.