Asiantuntija: Trump tunaroi elämänsä tilaisuuden laajentaa kannattajapohjaansa – "On ollut varmaan kova pala"
Kuukausi on pitkä aika Yhdysvaltain vaalitaistelussa. Heinäkuun puolivälissä Donald Trump oli mielipidemittausten ja vedonlyöntimarkkinoiden perusteella selvä suosikki voittamaan marraskuun presidentinvaalit.
Elokuun puolivälissä tilanne on toinen, ja niin gallupit kuin tilastoihin pohjautuvat tulosennusteetkin ovat nostaneet demokraattien Kamala Harrisin hienoiseksi suosikiksi ohi Trumpin.
Harris on noussut Trumpin ohi niin valtakunnallisissa kyselyissä kuin useissa keskeisissä vaa’ankieliosavaltioissakin. Mistä Trumpin kannatuksen heikkeneminen sitten johtuu?
Selkein syy on vastaehdokkaan vaihtumisessa. Varapresidentti Kamala Harris on innostanut demokraattien peruskannattajia aivan eri tavalla kuin liian vanhaksi koettu istuva presidentti Joe Biden, ja samalla Trump menetti tärkeän kilpailuetunsa.
– Hän muuttui yhdessä yössä dynaamisesta nuoremmasta ehdokkaasta kahdeksankymppiseksi mieheksi. Se on ollut aikamoinen isku, Helsingin yliopiston Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku sanoo STT:lle.
Trumpin kampanja on saanut kritiikkiä siitä, että se ei ollut kunnolla varautunut Bidenin luopumiseen kisasta.
Trump on viime päivien haastatteluissakin purnannut siitä, että demokraatit vaihtoivat ehdokasta. New York Timesin haastattelemat Trumpin lähipiiriin kuuluvat henkilöt kertoivat, että ex-presidentin on ollut vaikea sopeutua uuteen asetelmaan.
– Selvästi he toivoivat loppuun asti, ettei Biden luopuisi, sillä tämä oli harvinaisen heikko vastaehdokas, Saikku sanoo.
Saikun mielestä tämä näkyi ehkä selvimmin kovaa trumpilaista linjaa edustavan J.D. Vancen valinnassa varapresidenttiehdokkaaksi, mikä on osoittautumassa virheeksi.
– Mahdollisesti Trumpin kampanja sortui jonkinasteiseen hybrikseen salamurhayrityksen jälkeen, kun Trumpin johto kyselyissä nousi uusiin korkeuksiin.
Vance vetoaa ehdokkaana nimenomaan Trumpin peruskannattajakuntaan, mutta hänen mielipiteensä ovat sen verran radikaaleja, ettei Saikku usko hänen vetoavan liikkuviin äänestäjiin.
Trumpin suosio oli korkeimmillaan juuri ennen Bidenin luopumista presidenttiehdokkuudesta.
Hän oli selvinnyt maailmaa kuohuttaneesta salamurhayrityksestä ja saanut runsaasti sympatiaa, ja heti perään oli republikaanien puoluekokous, josta ehdokas perinteisesti saa lisäpontta kannatukseensa.
Saikun mielestä Trump teki taktisen virheen, kun ei hyödyntänyt paremmin salamurhayrityksen tuomaa laajaa sympatiaa.
– Hänellä olisi ollut elämänsä tilaisuus monipuolistaa kannattajakuntaansa, koska sitä sympatiaahan löytyi myös sellaisten ihmisten parista, jotka hänestä eivät henkilönä pahemmin välitä.
Trump puhuikin ensimmäisissä haastatteluissa attentaatin jälkeen haluavansa yhdistää yhdysvaltalaisia.
– Mutta sehän ei montaa minuuttia kestänyt se puoluekokouksen puheen kansakuntaa yhdistävä osuus. Hän unohti käsikirjoituksen ja palasi vanhaan, erittäin polarisoivaan tyyliinsä, Saikku toteaa.
– Hänellä olisi kyllä ollut varaa käyttäytyä vähemmän ”trumpmaisesti”, sillä hänen suosionsa ydinkannattajiensa keskuudessa on horjumaton. Nyt hänen kampanjansa menetti tilaisuuden houkutella puolelleen liikkuvia äänestäjiä.
Trump on viime vuosina panostanut muun muassa mustien kannattajien houkutteluun, mutta viime aikojen ulostulot ja esimerkiksi Harrisin etnisen taustan kyseenalaistaminen viittaavat siihen, että Trump viestii taas ennen kaikkea ydinkannattajilleen.
Trumpin ongelma on viime aikoina ollut Saikun mukaan se, että Harris on saanut niin paljon medianäkyvyyttä.
Harrisista ja varapresidenttiehdokas Tim Walzista on puhuttu jatkuvasti myös republikaaneihin kallellaan olevissa medioissa. Washington Postin mukaan Trump on ollut enenevissä määrin turhautunut tilanteeseen ja Harrisin kasvaneeseen suosioon.
– Se on ollut Trumpille varmaan henkilökohtaisesti kova pala, kun hän on tottunut olemaan huomion keskipisteenä ja saamaan jatkuvasti ilmaista näkyvyyttä, Saikku arvioi.
Hän kuitenkin muistuttaa, että on epävarmaa, kuinka pitkään Kamala-huuma jatkuu. Tällä hetkellä demokraatit ovat uudesta ehdokkaasta äärimmäisen innostuneita, kun Saikun mukaan tunnelma demokraattileirissä oli vielä alkukesästä kuin hautajaisissa.
Vaalipäivään on kuitenkin vielä yli kaksi ja puoli kuukautta, ja ero Trumpin ja Harrisin kannatuksessa on edelleen hyvin pieni.
Positiivisen vireen ylläpitäminen vaatii Harrisilta myönteisen julkisuuden saamista jatkossakin. Toistaiseksi hän ei ole antanut presidenttiehdokkaana yhtään kunnollista haastattelua, mistä Trump ja Vance ovat löylyttäneet Harrisia julkisuudessa.
Saikku arvioi, että Trumpilla on paljon keinoja, joilla hän voi hyökätä Harrisia vastaan asiakysymyksissä.
Republikaanit voivat nostaa esiin Harrisin yhdysvaltalaisittain vasemmistolaisia lausuntoja vuosien varrelta, vaikkapa vuoden 2020 Black Lives Matter -mellakoiden ajalta, jolloin tämä oli vaatimassa poliisin rahoituksen vähentämistä sekä tukemassa rahastoa mellakoitsijoiden takuurahojen maksamiseksi.
Trump hyökännee Harrisia vastaan myös laittoman maahanmuuton osalta. Suuri osa yhdysvaltalaisista pitää sitä merkittävänä ongelmana, eikä Harris ole varapresidenttinä saanut rajakriisin hoitamisesta puhtaita papereita.
Tärkeimpänä vaaliteemana on usein pidetty taloutta. Saikku arvelee, että Trumpin kampanja pyrkii kaikin keinoin vähättelemään Bidenin hallinnon saavutuksia talouden saralla ja korostamaan sitä, kuinka Bidenin ylimitoitetut tukipaketit laukaisivat inflaation. Syytöksiä tullaan kuulemaan myös presidentti Bidenin heikentyneen terveydentilan ja toimintakyvyn tarkoituksellisesta salaamisesta.
Trumpin kampanjaorganisaatio vaikuttaa kokonaisuudessaan ammattimaisemmalta ja paremmin pyöritetyltä kuin hänen pyrkiessään ensimmäistä kertaa presidentiksi 2016.
Tästä huolimatta Saikku muistuttaa, että Trump on aina Trump.
– Hänestä ei koskaan tiedä, jatkuva improvisointi ja yllättäminen ovat olennainen osa hänen imagoaan eräänlaisena unohdetun kansan äänenä ja epäpoliitikkona.