Ansiosidonnaisen nirhaisu työmarkkinajärjestöjen happotestiin
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus on yksi kiperimmistä ehdotuksista, joita hallitus testaa torstaina työmarkkinajärjestöillä.
Hallitus harkitsee ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta siten, että tuen tasoa laskettaisiin työttömyyden loppuvaiheessa.
Porrastuksen tavoitteena olisi herätellä työtöntä työnhakuun aiempaa nopeammin, mutta tuen pienentäminen voisi tuoda myös säästöjä.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan työllisyystoimilla ei tavoitella säästöjä budjetin tilkkeeksi, vaan säästettävät summat käytettäisiin työllisyyden hoitoon.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto on jo aiemmin tehdyllä päätöksellä lyhenemässä sadalla päivällä joko 300 tai 400 päivään työsuhteen kestosta riippuen.
– Kokoomukselle yksikään yksittäinen työllisyyskeino ei ole kynnyskysymys, Orpo linjasi Salossa kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.
Työllisyyspaketin kokoaminen ei ole helppo tehtävä.
Hallituspuolueiden on ensin päästävä keskenään sopuun siitä, minkälaisia keinoja ne yrittävät ja haettava sen jälkeen toimille tukea työmarkkinajärjestöiltä.
– Nyt on kyse siitä, mitkä ovat ne toimet, jotka voisivat olla toteutettavissa nopeasti ja millainen vastaanotto niillä on yhteiskunnassa laajemmin, Orpo selvitti.
Hän toivoi, että työmarkkinajärjestöt suhtautuisivat avoimesti hallituksen ehdotuksiin.
– Meidän pitää kerätä ideoita laajasti. Samalla me testaamme hallituksen pöydällä olevia lukuisia toimenpiteitä, joita me olemme pohtineet.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei keskiviikkona halunnut lähteä erittelemään työllisyystoimia, joita hallitus käy läpi työmarkkinajärjestöjen kanssa torstaina.
– Hallitus haluaa varmasti myös kuulla työmarkkinajärjestöjen omiakin ehdotuksia. Kyllä sielläkin on näitä asioita pohdittu, Kaikkonen sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajisto nosti tiedotustilaisuudessa esille jo keskusteluissa olleita toimia, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajempaa käyttöä palkkatukena ja yrityksille investointiporkkanaa tarjoavan investointivarauksen.
Kaikkonen uskoo, että budjettiriihessä tulee kokonaan uusia avauksia työllisyystoimiksi jo esillä olleiden lisäksi.
– Sen listan pitää olla vähän laajempi. Uskon, että se on, mutta katsotaan, mihin hallitus neuvotteluissaan päätyy ja löytyykö työmarkkinajärjestöjen kanssa käytävistä yhteisistä neuvotteluista vielä jotakin, missä voitaisiin nopeasti edetä, Kaikkonen sanoi.
Hallituksen pöydällä kerrotaan olevan kymmeniä erilaisia keinoja, joilla voitaisiin parantaa työllisyyttä.
Pulaa ehdotuksista ei Orpon mukaan ole, mutta seuraavaksi kysytään päätöksentekokykyä.
Viime päivien julkinen keskustelu povaa Orpon mielestä sitä, että kovaa vääntöä on edessä.
– Paineita on valtavasti ministeriöissä ja varmasti hallituspuolueissa. Se heijastuu siihen, että olisi halua keskustella eri asioista, mutta liikkumavara on tosi kapea, Orpo kuvasi hallituspuolueiden asetelmia ennen budjettiriihtä.
Ensi vuoden budjettia ja työllisyyspakettia valmistellaan parasta aikaa kulisseissa. Viimeiset väännöt käydään ensi viikon keskiviikkona ja torstaina budjettiriihessä.