Analyysi: Uhkaavatko Trumpin salaliittoteoriat amerikkalaista demokratiaa?
Amerikkalainen verkkolehti Politico julkaisi maanantaina gallupin, jonka mukaan peräti 41 prosenttia amerikkalaisista uskoo, että maassa on käynnissä laajamittainen huijaus, jonka tavoitteena on ”varastaa” Donald Trumpilta vaalivoitto. Republikaaneista näin uskoi 73 prosenttia.
Luvut ovat järkyttävän korkeita. On vaikea kuvitella Suomeen vastaavanlaista keskustelua, jossa kolme viikkoa ennen vaaleja lähes puolet kansasta pitäisi koko vaaliprosessia huijauksena.
Yhdysvalloissa ollaan tällä hetkellä täysin ennennäkemättömässä tilanteessa: toisen pääpuolueen presidenttiehdokas ei aio hyväksyä vaalitulosta, vaan usuttaa sen sijaan kannattajiaan kaduille protestoimaan, mikäli häntä ei julisteta vaalien voittajaksi.
Trump uskoo, että valtavirtamedia ja vaaliviranomaiset ovat osallisina laajassa salaliitossa, jonka tavoitteena on estää hänen pääsynsä Valkoiseen taloon.
Kuluneella viikolla julkaistut gallupit näyttävät Hillary Clintonin etumatkan kasvavan tasaisesti – kyselystä riippuen hän johtaa kisaa 4–12 prosenttiyksiköllä. New York Timesin mukaan Clintonilla on 91 prosentin todennäköisyys voittaa vaalit.
Gallupeista hermostunut Trump käy nyt yhden miehen sotaa paitsi kilpakumppaniaan, myös mediaa ja omaa puoluettaan vastaan. Huolimatta johtavien republikaanien vastakkaisista kannanotoista hän jatkaa vaalihuijauksesta puhumista kampanjatilaisuuksissaan ja tviiteissään.
Trump on myös toistuvasti kehottanut kannattajiaan tarkkailemaan vaalipäivänä äänestyspaikkoja huijausyritysten varalta. Boston Globen laajasti siteeratun artikkelin mukaan moni kannattaja on ottanut Trumpin kehotuksen todesta.
– Sitä sanotaan etniseksi profiloinniksi. Etsin meksikolaisia, syyrialaisia – ihmisiä, jotka eivät puhu englantia. Menen aivan heidän taakseen. — Aion tehdä heidät hiukan levottomiksi, suunnittelee Boston Globen haastattelema Steve Webb.
Trump on toistuvasti kehottanut kannattajiaan tarkkailemaan vaalipäivänä äänestyspaikkoja huijausyritysten varalta.
Monet johtavat poliittiset kommentaattorit ovat viime päivinä todenneet olevansa enemmän huolissaan siitä, mitä tapahtuu marraskuun 9. päivänä kuin siitä, mitä tapahtuu vaalipäivänä 8. marraskuuta.
Demokraattiseen vaaliprosessiin kuuluu olennaisena osana se, että tulosten selvittyä vaalit hävinnyt osapuoli tunnustaa toisen osapuolen voittajaksi. Ehdokkaiden, puolueiden ja äänestäjien usko vaalien oikeellisuuteen ja rehellisyyteen on koko demokraattisen järjestelmän ydin.
Yhdysvalloissa on nyt herännyt kysymys, ovatko Donald Trumpin vastuuttomat puheet todellinen uhka maan demokraattisille instituutioille.
Republikaanipuolueen johto tietää, kuinka vaarallista vaalien legitimiteetin kyseenalaistaminen on.
– Trump hyökkää nyt demokratiaamme vastaan. Jokainen republikaaniedustaja, joka jättää tuomitsematta tämän antiamerikkalaisen roiston puheet, kantaa ikuisesti moraalista tahraa, tviittasi republikaanistrategi Mike Murphy lauantaina.
Useat johtavat republikaanipoliitikot, kuten edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan, ovat vakuuttaneet, että puolue hyväksyy vaalituloksen.
Epäselvää on, saavatko he vakuutettua Trumpin siitä, että kansakunnan yhtenäisyys ja luottamus demokraattisen prosessiin ovat tärkeämpiä asioita kuin ehdokkaan ego.
Huolta lisää se, että media on Yhdysvalloissa vahvasti polarisoitunut. Trumpilla on mediakentässä omat kannattajansa, jotka levittävät raivokkaasti – ja ilmeisen tehokkaasti – hänen propagandaansa.
Republikaanipuolueen johto tietää, kuinka vaarallista vaalien legitimiteetin kyseenalaistaminen on.
Tähän asti Trumpin salaliittoteorioita on voitu pitää yksittäisen, omasta brändistään ja egostaan huolehtivan ehdokkaan keinona olla myöntämättä omaa epäonistumistaan. Mutta mitä tapahtuu, jos amerikkalaiset todella uskovat Trumpia, kuten Politicon ja Huffington Postin uutisoimien gallupien perusteella näyttää?
Onko 9. marraskuuta luvassa laajoja levottomuuksia, kun fanaattisimmat Trumpin kannattajat ottavat oikeuden omiin käsiinsä?
– [Clinton] pitäisi laittaa vankilaan tai ampua. — Teemme vallankumouksen ja syrjäytämme hänet, jos niin on tehtävä. Se tarkoittaa suurta verenvuodatusta, mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole… Teen mitä tahansa maani eteen, sanoi Trumpin kampanjatilaisuuteen osallistunut Dan Bowman Boston Globelle.
Tällaiset ajatukset ovat suoraa seurausta Trumpin kampanjapuheista ja tviiteistä, joissa hän on toistuvasti uhannut Hillary Clintonia vankilalla. Kampanjatilaisuuksissaan Trump kiihottaa yleisöään ”Lock her up! -huutoihin.
Normaalisti uhkaukset vastaehdokkaan vangitsemisesta kuuluvat diktatuureihin, mutta näissä vaaleissa mikä tahansa tuntuu olevan mahdollista.
Normaalisti uhkaukset vastaehdokkaan vangitsemisesta kuuluvat diktatuureihin.
Huolestuttavaa on myös se, että Trumpin kampanjatilaisuuksissa on häiriköity ja uhkailtu paikan päältä raportoivia toimittajia. Sanomalehdet, jotka ovat asettuneet tukemaan Clintonia, ovat joutuneet vihakampanjoiden kohteiksi, ja niiden toimittajat ovat saaneet tappouhkauksia.
Trump itse on käyttänyt viimeisimmissä kampanjatilaisuuksissaan runsaasti aikaa häntä kritisoineen median, kuten CNN:n ja Washington Postin haukkumiseen, eikä hän ole tehnyt elettäkään tuomitakseen toimittajiin kampanjatilaisuuksissa kohdistuneita hyökkäyksiä .
Lehdistönvapaus on ollut amerikkalaisessa demokratiassa pyhä, kaikkien jakama arvo. On ennenkuulumatonta kyseenalaistaa se näin voimakkaasti.
Vaaleihin on enää 21 päivää. Jos seuraavat kolme viikkoa ovat samanlaista vuoristorataa kuin kuluneet kymmenen päivää, paljon voi vielä tapahtua ennen kuin vaalien voittaja julistetaan.
Kolmen viikon päästä nähdään, onko Yhdysvaltojen demokraattinen järjestelmä riittävän vahva kestääkseen kansaa syvästi kahtia jakavan vaalituloksen – oli se sitten mikä hyvänsä.