Analyysi: Savisaaren väistyminen voi avata vallan kammarit Viron keskustapuolueelle
Viikonvaihteessa pidetty keskustapuolueen puoluekokous on johtamassa dramaattiseen muutokseen Viron politiikassa.
Edgar Savisaaren väistymisen myötä keskustapuolueesta saattaa tulla nopealla aikataululla pääministeripuolue.
Savisaar on Viron politiikan tunnetuimpia hahmoja.
Suomessa hänet muistetaan Viron uuden itsenäistymisen dramaattisista vaiheista 25 vuotta sitten. Pääministeri Savisaar pyysi ja sai Virolle konkreettista apua silloiselta Esko Ahon hallitukselta.
Savisaaren ansioihin kuuluu myös venäläisen vähemmistön integroiminen Viron politiikkaan. Venäjää äidinkielenään puhuvista suuri osa on äänestänyt vaaleissa Savisaaren keskustapuoluetta sen sijaan että he olisivat muodostaneet oman puolueensa ja ajautuneet poliittiseen eristykseen.
Vuosien kuluessa Savisaaren persoonasta on kehittynyt kuitenkin rasite keskustapuolueelle.
Se nousi vuoden 2015 vaaleissa riigikogun toiseksi suurimmaksi puolueeksi, mutta hallitusovet pysyivät kiinni. Syynä oli se, että muut puolueet eivät halunneet ryhtyä yhteistyöhön Savisaaren kanssa.
Savisaarta rasittavat korruptiosotkut, joiden vuoksi hän on tällä hetkellä hyllytettynä Tallinnan pormestarin virasta.
Vuonna 1950 syntynyt Savisaari on kärsinyt myös terveysongelmista, joiden seurauksena hänen toinen jalkansa on amputoitu.
Savisaaren aika keskustapuolueen johdossa päättyi viime lauantaina.
Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin selvällä enemmistöllä 38-vuotias riigikogun varapuhemies Jüri Ratas.
Vallan vaihtumista korosti se, että vapaaehtoisesti luopunut Savisaar kannatti vaalissa venäjänkielistä europarlamentaarikko Yana Toomia.
Keskustapuolueen ratkaisut ovat johtamassa reformipuolueen Taavi Rõivasin johtaman hallituksen kaatumiseen.
Muut hallituspuolueet isänmaaliitto ja respublika eli IRL ja sosiaalidemokraatit ovat sanoutuneet irti koalitiosta. Ne ovat kertoneet olevansa nyt valmiita keskustan johtamaan hallitukseen.
Rõivas ei aio kuitenkaan luopua vapaaehtoisesti. Hallituksen taival saattaakin päättyä keskiviikkona riigikogun luottamuslauseäänestykseen.
Hallituksen vaihtamishalujen taustalla on myös muiden puolueiden kyllästyminen reformipuolueen pitkään valtakauteen. Se on pitänyt pääministerin paikkaa hallussaan yhtäjaksoisesti vuodesta 2005.
Hallitusrintaman sisäisestä eripurasta kertoi erityisesti taannoinen, lähes farssiksi venynyt presidentinvaali.
Ratas tekisi pääministerinä varmaankin yhden ensimmäisistä vierailuistaan Helsinkiin.
Jüri Ratasin nousu pääministeriksi avaisi mielenkiintoisia näkymiä myös Suomen ja Viron suhteiden kehittämiselle.
Savisaaren persoonan rasitteiden vuoksi Suomen Keskusta on hoitanut suhteita Viron keskustapuolueeseen kohtalaisen matalalla profiililla viime vuosina.
Ratas tekisi pääministerinä varmaankin yhden ensimmäisistä vierailuistaan Helsinkiin. Voidaan olettaa, että hän saisi pääministeri Juha Sipilältä varsin lämpimän vastaanoton Kesärannassa.
Viron sisäpolitiikan kiemurat ovat kuitenkin sen verran monimutkaisia, että Ratasin nousua pääministeriksi ei kannata pitää kirkossa kuulutettuna asiana.
Eikä varmoja voida olla siitäkään, että Savisaar olisi poistunut lopullisesti Viron politiikan näyttämöltä. Ennen puoluekokousta antamassaan haastattelussa Savisaar väläytti jopa paluuta puoluejohtoon.