Analyysi: Kokoomus tekee perhepolitiikkaa etujärjestöjen kautta
Päivähoitomaksujen ympärille kehkeytynyt saaga on saanut kesän hiljaiselon jälkeen jälleen uusia jatko-osia.
Omien esitysten kanssa marssivat julkisuuteen niin Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kuin Opetusalan ammattijärjestö (OAJ). Poliitikoista ääneen ensimmäisinä riensivät kokoomuslaiset.
EK:n mukaan päivähoitomaksuja on alennettava reilusti työllisyyden parantamiseksi. Muutokset EK rahoittaisi pienentämällä asumistukea.
OAJ puolestaan esitti, että 3–5-vuotiaiden varhaiskasvatuksen pitäisi olla osittain ilmaista.
Isoja esityksiä sopivasti hallituksen budjettiriihen alla. Mitä esitysten taustalla on?
Päivähoitomaksut ovat olleet esillä koko vaalikauden. Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti osana kestävyysvajeen umpikuromista korottaa päivähoitomaksuja jopa yli 20 prosenttia.
Päätös ei ole ollut yhdellekään hallituspuolueelle helppo eikä mieleinen.
Keväällä kokoomus alkoikin sooloilla. Silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) lupasi yhtäkkiä eduskunnan kyselytunnilla, että päätös ruoditaan uudelleen. Ulostulo herätti hallituskumppaneissa, keskustassa ja perussuomalaisissa, närkästystä. Mitään sellaista ei oltu yhdessä sovittu.
Kokoomuksella on kova halu profiloitua päivähoitomaksujen alentajana ja lapsiperheiden ystävänä. Sehän on toki nähty ennenkin: heti kun puolueen gallupit eivät mairittele, kokoomuksesta kuoriutuu puolue, joka lupaa jakaa hyvää keskituloisille.
Tällä hetkellä kokoomukseen tulee painetta monelta suunnalta. Keskustan kannatus porskuttaa omissa sfääreissään, mutta Helsingissä vihreät uhkaavat viedä kokoomukselta ykköspuolueen paikan.
Kun puolueen keulahahmo vielä vaihtui kesäkuussa, profiloitumisen tarve on vain kasvanut. Päivähoitomaksujen alentaminen voisi tuoda kokoomukselle ja Petteri Orpolle poliittisen voiton, sillä myös hallituskumppaneissa on halua rukata päätöstä.
Korotukset nähdään laajasti epäoikeudenmukaisina ja esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muotoili maanantaina, että olisi hyvä, jos hallituksen kaavailema päivähoitomaksujen korotus voitaisiin välttää.
Kokoomusjohtaja Orpo puolestaan linjasi, että päivähoitomaksuja on järkevämpi alentaa kuin korottaa.
Tätä taustaa vasten EK:n ja OAJ:n kannanotot tulivat kokoomukselle kuin tilauksesta.
Sekään ei olisi mikään ihme, ovathan sekä EK:n ja kokoomuksen että OAJ:n ja kokoomuksen yhteydet olleet perinteisesti vahvat.
OAJ ja EK heittävät rajutkin ehdotukset ilmaan, kokoomus ottaa kopin ja lopulta hallitus sopii jotain, joka ei ole sitä mitä OAJ ja EK esittivät, mutta kuitenkin jotain kokoomukselle mieleistä.
Hallitus tuskin miettii tosissaan OAJ:n ja EK:n esityksiä.
Esimerkiksi maksutonta päivähoitoa on teoriassa mukava kannattaa, mutta onko nyt oikea taloudellinen tilanne sellaiselle päätökselle?
Maksuttomuus kustantaisi kunnille ja valtiolle satoja miljoonia. Sellaisia rahoja ei yksinkertaisesti ole.
Kuntien saamat varhaiskasvatuksen asiakasmaksutulot olivat vuonna 2014 yhteensä 337 miljoonaa euroa ja ne kattoivat kustannuksista noin 13,5 prosenttia. Maksut ovat tärkeitä rutiköyhille kunnille.
Maksuttomuuden vaatimusta on perusteltu muun muassa syrjäytymisen ehkäisemisellä, mutta jo nyt tilanne on se, että köyhät perheet saavat lapsilleen ilmaisen päivähoidon. Hallituksen esityksessä pienituloisimpien maksut alenisivat jo nyt.
Mitähän mieltä valtiovarainministeri Petteri Orpo on puoluejohtaja Petteri Orpon linjasta?
Päivähoitomaksut ovat esillä hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa.
Jos päivähoitomaksujen suunnitellut korotukset perutaan kokonaan, tietää se hallituksen säästösuunnitelmiin yli 50 miljoonan euron aukkoa.
Mistä korvaavat säästöt oikein otettaisiin? Opetus- ja kulttuuriministeriön tiukoista raameista niitä ei hevillä löydy, ja kokoomuslainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen onkin ollut asiasta vaitelias.
Yksi vaihtoehto voisi olla kerätä potti kaikilta tuloverotuksella ja toteuttaa suunniteltua vähemmän veronalennuksia.
Hallituksessa mietittäneen nyt vaihtoehtoja kuumeisesti.
Mitähän mieltä valtiovarainministeri Petteri Orpo on puoluejohtaja Petteri Orpon linjasta?
Valtiovarainministeriössä on kova halu pitää päätetyistä säästöistä kiinni. Jostain syystä valtiovarainministeri ei maininnut budjettiesityksessään mitään päivähoitomaksujen alentamisesta.