Ahtisaari tuoreessa kirjassa: Jos Suomi ei liity Natoon, etsin turvapaikan Namibiasta

Ahtisaari

Presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari haluaa Suomen välittömästi puolustusliitto Naton jäseneksi. Suomi on läntinen demokratia ja siksi sen tulee liittyä kaikkiin läntisiin järjestöihin ja järjestelmiin, myös Natoon, Ahtisaari linjaa.

– Jos emme sitä tee, suomettuminen on jatkuva riesamme, hän toteaa.

Ahtisaaren mielestä Suomessa ollaan palaamassa Kekkosen aikoihin. Se oli hyvää politiikkaa silloin, mutta kylmän sodan suomettumisvaiheesta on irtauduttava, hän jyrähtää.
Venäjän reaktioita on Ahtisaaren mielestä turha miettiä.

– Venäjä on jo näyttänyt, mitä he ajattelevat ja tekevät. Joka ei tässä tilanteessa pyri yhteiseen puolustusliittoon, on suomettunut.

Ahtisaari ajaa Nato-jäsenyyttä Jaakko Iloniemen ja Tapani Ruokasen kanssa kirjoittamassaan kirjassa Miten tästä eteenpäin? (Docendo).

Nobelisti pohtii, olisiko hänen pitänyt ottaa Nato-jäsenyys esiin jo presidenttinä. Se oli hänen mukaansa kuitenkin täysin mahdotonta – Suomi saatiin töin tuskin Euroopan unioniin. 

Ahtisaari harmittelee, ettei Ruotsikaan ole kyennyt Nato-päätökseen. Hänen mielestään Suomen olisi tehtävä liittymispäätös ilman Ruotsia.

– Minä jättäisin ruotsalaiset. Tekisin saman heille, minkä he tekivät meille EU-prosessin aikana.

Kansanäänestystä Natosta Ahtisaari ei halua. Hänen mielestään kansanäänestys on poliitikon tapa paeta vaikeaa päätöstä ja vastuuta.

Ministeri Jaakko Iloniemi on Ahtisaaren tavoin jäsenyyden kannalla, mutta ei näe valoa Nato-tunnelin päässä. Liittymismahdollisuuksia ei ole, vaan seuraavat presidentin- ja eduskuntavaalit tullaan käymään ilman Natoa, Iloniemi ennustaa.

– Pitääköhän sitä lähteä etsimään turvapaikkaa Namibiasta, Ahtisaari synkistelee.

Naton lisäksi Ahtisaari pohtii kirjassa laajasti YK:n ja EU:n rooleja. Hänen mielestään molemmat ovat epäonnistuneet valvomaan sitä, miten jäsenmaat noudattavat jäsenyysehtoja ja globaaleja arvoja.

Ahtisaari väläyttää rangaistuksia sääntöjä rikkoville maille tai jopa molempien järjestöjen romuttamista ja uusien perustamista.

Euroopan Unioniin on Ahtisaaren mielestä otettu uusia jäseniä liian aikaisin.

Hän vaatii, että vahinko paikataan heittämällä ulos maat, jotka eivät halua toimia läntisen demokratian arvojen mukaan. Sellaisina hän pitää esimerkiksi Puolaa, Unkaria ja Romaniaa.

EU:n uskottavuus voisi Ahtisaaren mielestä palautua rauhan rakentamisesta Krimille. Hän ehdottaa Krimin vuokrausta ja demilitarisoidun vyöhykkeen perustamista niemimaalle.

– Vuokrasopimus olisi rauhanomainen ratkaisu, jotta Putin saataisiin puhdistetuksi onnettomuudesta, jonka hän itselleen aiheutti.

Lue lisää Ahtisaaren, Iloniemen ja Ruokasen kirjasta perjantain Suomenmaassa.

Kommentit (5)

 • Lukija63

  VOIKO PRESIDENTIN ELÄKETTÄ lähettää verottomasti Namibiaan? Keinot herroilla on monet?

 • Lukija5

  ”Nobelisti pohtii, olisiko hänen pitänyt ottaa Nato-jäsenyys esiin jo presidenttinä. Se oli hänen mukaansa kuitenkin täysin mahdotonta – Suomi saatiin töin tuskin Euroopan unioniin.”

  Miten Baltian maat menivät heittämällä niin Natoon kuin EU:hunkin. Eikä Ahtisaarikaan liene muuttanut Namibiaan. Lieneekö tuo natojäsenyys sittenkään tarpeellinen. Optio riittää.

 • Lukija9

  Olisiko entinen peridentti sellainen kaveri, joka paskoisi omaan pesäänsä? Jos näin on, menköön vaan, ei löydy perään itkijöitä!

 • Lukija21

  Tuskinpa lähtee Namibiaan. Ne ajat, jolloin YK:n pääsihteerin erityisedustaja oli iso kiho Namibiassa ovat takana. Suomen eläkkeellä oleva presidentti ei liene kovin merkittävä mies nyky-Namibiassa. Jos Martin mieli sinne kuitenkin halajaa, niin kaipa valtio yhdensuuntaisen matkalipun voisi kustantaa, oman osuuteni maksan heti. Kun täällä aina persuksi moititaan, niin kerronpa, että Marttiakin olen äänestänyt. Vastaehdokkaana silloin oli muuan Elisabeth Rehn. Martti on muuten edelleenkin presidentti eikä mikään entinen sellainen.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen