Pro Patria

Toimittajalta

– Hyvää päivää ja tervetuloa suoraan lähetykseen seuraamaan tätä Puolustusvoimain valtakunnallista paraatia! Tässä edessämme marssii juuri sotilaskotisisarten ja maakuntajoukkojen yhteinen reserviläiskomppania lippulinnaa kantaen.

– Komea on näky! Ja heti vapaaehtoisjoukkojen perässä ohitsemme astelee ryhdikäs joukko tarkka-ampujia. Aseistuksena heillä on kotimainen Sako TRG M10 -kivääri.

– Kylläpä tuliluikut kiiltelevät kauniisti kevätauringon valossa! Näitä samoja kivääreitähän on muuten myyty myös Turkmenistaniin, jossa ne auttavat rakentamaan eheämpää yhteiskuntaa.

– Pitää paikkansa. Aseilla on työsarkaa edessään, sillä Freedom House -järjestön vapausindeksissä Turkmenistan saa vaatimattomat neljä pistettä, kun Suomen tulos on täysi sata.

– Hyvä Suomi! Mutta huomaatko, mitä tuolta mutkan takaa on tulossa?

– Toden totta, sieltähän vyöryy kuusi AMV 8×8 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua, valmistaja Patria, valmistusmaa Suomi.

– Aivan oikein! Vaunuja on myyty Arabiemiraatteihin, jossa ne turvaavat laillista hallitsijaa šeikki Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyania rähinöiviltä kapinallisilta ja muilta yhteiskuntarauhaa horjuttavilta riidanhaastajilta.

– Turvattavaa onkin kieltämättä runsaasti, šeikki kun on ahkeruudellaan onnistunut ansaitsemaan pitkälle toistakymmentä miljardia euroa. Mutta nyt meno sen kuin paranee, esiin rymistelee lisää vaunuja! Näihin on kiinnitetty Patrian Nemo-kranaatinheittimiä.

– Mahtavaa! Myös nämä uljaat vempeleet tuovat Suomeen kipeästi kaivattuja vientituloja. Saudi-Arabia on hankkinut heittimiä kymmenillä miljoonilla euroilla.

– Kyseessähän on erittäin tulivoimainen ase, joka ylläpitää rauhaa kymmenellä laukauksella minuutissa. Esimerkiksi kouluun tai sairaalaan iskeytyessään kranaatit kykenevät lennättämään neutralisoitujen vihollisten silpoutuneita raajoja jopa satojen metrien päähän.

– Aivanhan tässä herkistyy, niin liikuttavan tärkeä on rauhan asia! Mutta nyt lisää hyviä uutisia! Siirrymme haastattelupisteelle, jossa meitä odottaa itse tasavallan presidentti.

– Herra presidentti, hyvää juhlapäivää Teille ja perheellenne!

– Kiitos itsellennekin. Perin juurin paheksuttavasti toimisin, jos en samaa toivottaisi teillekin.

– Mitä mieltä olette Suomen asevientipolitiikasta?

– Työpaikat ja vientitulot, niitä tarvitsemmekin. Jos kohta asiassa varmaankin on kielteisiä seikkojakin, vaikka aseita enimmältikin tolkun ihmisille myymmekin.

– Onko Suomen suunnitelmissa lisätä asevientiä arabimaihin ja muihin diktatuureihin?

– Yhtäältä saattaa meillä tällaisia suunnitelmia ollakin. Toisaalta voi myös olla niinkin, että tällaisia suunnitelmia ei laisinkaan ole.

– Upeaa, herra presidentti! Kiitos, herra presidentti! Tähän päätämmekin lähetyksemme. Pasila, Porilaisten marssi!

Samuli Nissilä