Kakku kasvaa tasaamalla
Jokavuotinen verotietojupakointi osoittaa, että suomalaiset pitävät suuria tuloeroja epäoikeudenmukaisina. Sen lisäksi niiden vastustamiseen on toinenkin syy.
Talousjärjestö OECD on raporteissaan todennut, että suuret tuloerot haittaavat talouskasvua. Järjestön laskelmien mukaan Suomen talouskasvu voisi olla viidenneksen korkeampi, jos tuloerot eivät olisi kasvaneet nykytahtia.
Ei siis olekaan niin, että kunhan menestyvät saavat kakusta kunnon viipaleet, heidän lautasiltaan tippuu muillekin niin isoja murusia, että kaikki hyötyvät.
Kakku kannattaa jakaa tasaisesti, sillä silloin sen koko kasvaa. Rikkaiden varallisuus on kuin onkin muilta pois.
Keskusta on monien muiden puolueiden tavoin vuosikymmenten ajan puhunut tuloerojen kaventamisen puolesta.
”Lähivuosina, jolloin ei juuri ole mahdollisuuksia yleisen tulotason nostamiseen, on keskityttävä aineellisen perusturvan järjestämiseen niille kansalaisille, joilta se vielä puuttuu. Tämä edellyttää toimeentuloerojen kaventamista.”
Näin ylväästi keskustapuolue linjasi tavoitteitaan vuonna 1976. Linjaus oli sujuva jatko puolueen vuoden 1973 työ- ja tulopoliittiselle ohjelmalle, jossa sama kiteytettiin näin:
”Tulopolitiikan keskeisimpänä päämääränä tulee olla ihmisten välisten toimeentuloerojen tehokas kaventaminen eri tulonsaajaryhmien kesken ja niiden sisällä.”
Vuonna 1976 tuloeroja kuvaava gini-indeksi näytti Suomessa lukemaa 21,5 prosenttia. Vuonna 2013 se oli poliitikkojen paljoista puheista huolimatta kiivennyt jo 26,3 prosenttiin, vaikka taantuma onkin pienentänyt tuloeroja hieman.
Hyvätuloiset kahmivat kakusta nyt reilusti suuremman viipaleen kuin 70-luvulla. Kehityssuunta on huolestuttava.
Tuloerojen lisäksi varallisuuserot ovat kasvaneet. Esimerkiksi vuonna 1994 varakkain kymmenys suomalaisista hallitsi 39,2 prosenttia omaisuudesta, mutta toissa vuonna osuus oli jo 45,2 prosenttia.
Tuloerot pysyvät parhaiten kurissa, kun verotus on tehokasta. Siihen auttaa tulo- ja omistustietojen avoimuus.
Siksi nyt suunnitteilla olevat osakkeiden hallintarekisterit herättävät monia kysymyksiä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että uudistuksen yhteydessä avoimuuden tulee lisääntyä.
Se on hyvä lähtökohta. Puolueensa pitkälle linjalle uskollisten keskustalaisten kannattaa pitää huolta, että tavoite toteutuu.