Ainutlaatuiset koronavauvat

Toimittajalta

Koronavauvat ovat varmasti suloisinta, mitä pandemia-aika on synnyttänyt. 

Epävarmuus tulevasta ei ole ennen kannustanut lastentekoon, mutta korona-aikana Suomessa saatiin yllättyä. Pitkään jatkunut syntyvyyden lasku loppui viime vuonna, ja trendi on jatkunut edelleen. 

Vauvabuumista puhuminen on pientä liioittelua, koska lähtötaso oli heikko. Viime vuoden syntyvyyden mukaan nainen saa keskimäärin 1,37 lasta. 

Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana vauvoja syntyi kuitenkin lähes seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Käyrän nousu pandemian keskellä on poikkeuksellista. 

Syitä syntyvyyden kasvulle ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta jotain niistä voi arvailla. 

Lasten hankintaa on usein lykätty, koska muitakin houkutuksia riittää – matkustelua, harrastamista ja uran luontia. Moni on pohtinut ankarasti, mihin kohti opintoja ja töitä lapsen voi ängetä. 

Koronan myötä elämän painopiste kääntyi koteihin. Downshiftaus työelämässä ja muissa juoksuissa merkitsi sitä, että perheenlisäyksellekin oli aikaa. 

Suomalainen perhepolitiikka näytti koronakriisissä parhaat puolensa. Ihmisillä näyttää olevan luottamusta siihen, että turvaverkot kantavat kaikesta huolimatta. 

Ilmapiiri tuntuu myös muuttuneen. Lasten saamisesta on tullut melkein muotia. 

Vielä pari vuotta sitten nuoret aikuiset kauhistelivat lapsiperheiden tylsää Prisma-arkea. Väestöliiton Perhebarometri kertoi ennätyksellisen monen halusta pysyä kokonaan lapsettomana. 

Ankea perhepuhe synnytti vastaliikkeen. Monet julkkikset halusivat antaa kasvonsa toisenlaisille tarinoille. 

Neljän lapsen isä, kirjailija Juha Itkonen kertoo haastatteluissa lasten tuovan elämään riemua. Kolmen lapsen äiti, juontaja Marja Hintikka haluaa muuttaa asenteita niin, että lapset nähdään voimavarana eikä taakkana.  

Sosiaalinen media on nyt täynnä julkkisten raskaus- ja vauvakuvia, jotka saavat tuhansia tykkäyksiä. 

Syntyvyys nousi vastoin todennäköisyyksiä myös 1990-luvun laman aikaan. Tuolloin taustalla oli tuore kotihoidontuki, joka kannusti kasvattamaan perhekokoa. 

Nykypoliitikotkin haluavat, että ihmiset kokevat vauvojen olevan tervetulleita. Ikääntyvä väestö aiheuttaa poliitikoille harmaita hiuksia. Uunituoreessa perhevapaauudistuksessa perheille tulee vain parannuksia, kun vanhempainrahapäivien määrä kasvaa. 

Oikeus oman toiveen mukaiseen lapsilukuun koskee kaikkia – myös heitä, jotka eivät löydä kumppania. Kumppanin puute on yksi yleisimmistä syistä tahattomalle lapsettomuudelle. 

Tässäkin asiassa puhaltavat uudet tuulet. Hedelmöityshoitojen määrä lisääntyy, kun entistä useampi päättää hankkia lapsen itsellisenä äitinä. Oman perheen voi rakentaa monella tavalla. 

Koronavauvat saattavat jäädä tilastolliseksi poikkeamaksi, mutta eivät välttämättä. 

Kannustavalla ilmapiirillä on ratkaiseva merkitys herkässä tilanteessa. 

Pauliina Pohjala Toimittaja

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen