"Nyt on se hetki" – mansikkasato parhaimmillaan koko maassa
Kuluvan kesän mansikan pääsatokausi on tällä hetkellä käynnissä koko maassa.
Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Heidi Wirtasen mukaan sekä liitossa että viljelyksillä mansikkasadon edistymistä on seurattu positiivisin mielin.
– Ainahan se vähän jännittää, mutta ihan hyvällä mielellä ollaan oltu.
Viimeisimpänä pääsatokausi alkoi Pohjois-Suomessa viime viikonvaihteessa. Etelässä sato on ollut meneillään jo jonkin aikaa, ja viimeaikaiset vesisateet ovat hieman verottaneet mansikkasatoa. Sen myötä etelän satokausi on jo lähtenyt hieman hiipumaan. Wirtanen kannustaa mansikkasuita hankkimaan marjansa mahdollisimman pian.
– Jos haluaa tehdä esimerkiksi hilloja ja mehuja tai pakastaa marjoja, nyt on se hetki, Wirtanen sanoo.
Tämän kesän mansikkasato on runsaudeltaan kohtalainen. Kyseessä ei ole Wirtasen mukaan mikään huippuvuosi, mutta marjoja on kuulemma hyvin saatavilla.
Satoon vaikuttaa luonnollisesti kevään ja kesän sää. Kesäkuun helteet eivät tehneet sadolle hyvää, kertoo puutarha- ja erikoiskasvituotannon erityisasiantuntija Marja Kallela ProAgria Etelä-Suomesta.
– Otollisin sää mansikalle olisi hieman päälle 20-asteinen, välillä sateinen sää. Liikaa ei saa vettä tulla, Kallela kertoo.
Kesä- ja heinäkuun vaihteen väliset sateet auttoivat alkukesän kuivattamia viljelmiä. Kuuroluonteiset rankkasateet eivät nekään kuitenkaan ole mansikalle ihanteellisia.
Tämän vuoden mansikat ovat erityisen makeita vuorokautisten lämpötilavaihteluiden vuoksi. Lämpimällä säällä päivällä yhteyttäneisiin mansikoihin kerääntyy viileinä öinä paljon sokeria.
Mansikan pääsatokausi kestää yleensä vain muutaman viikon, mutta mansikkaa on saatavilla jopa syyskuuhun asti. Mansikan syyslajikkeet kun kypsyvät myöhemmin.
Mansikanpoiminta työllistää Suomessa vuosittain tuhansia kausityöläisiä. Tämän vuoden arvio kausityöntekijöiden määrästä on noin 14 000. Suurin osa poimijoista on ulkomaalaisia, vaikka suomalaisiakin on. Heidi Wirtasen mukaan ulkomaisista poimijoista valtaosa, reilu 95 prosenttia, on ukrainalaisia.
– Aika paljon poimijoina työskentelee Suomessa tilapäisen suojelun alla eläviä ukrainalaisia, kertoo Wirtanen.
Marja Kallela ProAgrialta kertoo mansikan hinnan nousseen hieman viime vuoteen verrattuna. Tuotantokustannukset ovat nousseet ja hinnan nostopainetta on ollut. Mistään suuresta hinnannoususta ei kuitenkaan ole kyse, Kallela sanoo.
Muista kasviksista muun muassa salaatit, sipulit, avomaankurkku sekä varhaiskaali viettävät nyt parasta sesonkiaan. Vadelma- ja mustikkakausi on myös aluillaan.
– Kyllä suomalainen ruoka-aitta on nyt runsaimmillaan, sanoo Kallela.
Sekä Wirtanen että Kallela kehottavat suomalaisia nauttimaan mansikkakaudesta.
– Suomalainen marja on puhdasta. Niissä on paljon vitamiineja ja hivenaineita, Kallela kertoo.
Mansikka on myös ekologinen valinta ja lähiruokaa parhaimmillaan, sanoo Wirtanen.
– Mansikka on terveysmarja, ja todella monikäyttöinen. Heti valmis herkku!
– Ämpärit kainaloon ja keräämään tai torille ostamaan, kannustaa Wirtanen.