Marin: Koronarajoitukset voivat poistua lokakuussa – kahden metrin turvavälin poistoa valmistellaan vielä

Henriksson: Vain muodollinen päätös puuttuu, hallituksella on turvavälin poistosta yhteisymmärrys.
Politiikka

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi, että koronarajoituksista voidaan luopua kun rokotekattavuus nousee riittävän korkeaksi. Marin asetti hallituksen neuvottelun jälkeen riman 80 prosentin rokotekattavuuteen yli 12-vuotiaiden osalta.

Tämänhetkinen arvio on, että rajoitustoimista päästäisiin laajemmin eroon lokakuussa.

–  Silloin siirtyisimme toimintamalliin, jossa tarpeen vaatiessa hyvin paikallisesti tukahdutetaan kohdennetuilla rajoitustoimilla mahdollisia tautipesäkkeitä. Mahdollisimman laajasti haluamme pitää yhteiskuntaa auki, Marin sanoi.

Marin sanoi, että valmistelutyö, jolla kahden metrin turvavälin poistamista pohjustetaan, on edelleen kesken.

–  Viimeistään maanantaina saamme tämän valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon, Marin sanoi

Eduskunta saa esityksen käsiteltäväkseen heti tiistaina, kun eduskunta palaa kesätauoltaan ja syksyn istuntokausi alkaa.

Marinin mukaan kysymyksessä ei ole vaikeuksia, vaan asian lakitekninen valmistelu on vielä kesken.

–  Meillä on ollut kuulemistilaisuus, kuulemispalaute katsotaan huolellisesti ja sitten on käännöksiä, mitkä pitää tehdä. Sen lisäksi tämä on vielä oikeuskanslerilla arvioitavana, Marin sanoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vahvisti, että hallitus on yksimielinen kahden metrin rajan poistamisesta, joten maanantaille jää vain muodollinen päätös.

Maanantaina on tarkoitus hyväksyä myös hybridistrategian päivitys, josta keskusteltiin perusteellisesti hallituksen neuvottelussa. Tarkoitus päivittää sen tavoitteita ja pääfokus siirtyy pois vanhasta tavoitteesta, joka on ollut estää viruksen leviäminen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen.

–  Tulevaisuudessa tavoitteemme on tietenkin pitää yhteiskunta mahdollisimman laajasti auki rokotusten avulla ja samalla varmistaa se, että taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset haitat jäisivät mahdollisimman pieniksi, Marin selosti.

Sitten kun päästään kahden annoksen rokotekattavuuden yli 12-vuotiaassa väestössä, on tarkoitus päästä rajoituksista eroon.

Valmisteltavana oleva koronapassi olisi juuri tällaisessa tilanteessa vaihtoehto rajoituksille.

Oikeusministeri Henriksson totesi, että koronapassin valmistelu etenee myös ja lakiesitys voisi olla valmis syyskuun puolivälissä.

Hän kehotti kaikkia, jotka voivat, ottamaan rokotteen, jotta kahden rokoteannoksen kattavuus saataisiin ripeästi nostettua yli 80 prosentin.

– Olen toiveikas, että saavutamme sen lähikuukausina, Henriksson sanoi.