HS: Koronaviruksen tartunnanjäljitystä pitää järkeistää, kuuden suurimman kaupungin tartuntatautilääkärit vaativat

Koronavirus

Kuuden suurimman kaupungin johtavat lääkärit vaativat korona­viruksen tartunnanjäljityksen järkeistämistä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Espoon, Helsingin, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan tartuntataudeista vastaavat lääkärit ovat lähettäneet kannanottonsa Valtioneuvoston kansliaan sekä sosiaali- ja terveysministeriöön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

Kannanoton perusteena on lääkärien epäilys siitä, ettei ”vahva yhteinen näkemyksemme muutoin välity uutta koronastrategiaa valmistelevalle ja siitä päättävälle valtionjohdon tasolle”.

Lääkärikuusikon mukaan deltavariantin jäljitys on erittäin työlästä ja kuormittaa kuntien terveystoimen henkilöstöä.

Se vaikeuttaa muun muassa ihmisten mahdollisuutta päästä etenkin perusterveydenhuoltoon ja hammashuoltoon.

Tartuntatautilääkärien mukaan jäljitystyö pitäisi suunnata suurimman tartuntariskin tilanteisiin.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi tartunnan saaneiden perheenjäseniä ja merkittäviä vapaa-ajan kontakteja. Sen sijaan laajoista karanteeneista esimerkiksi työpaikoilla, harrastetoiminnassa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa tulee luopua, koska nykyisessä epidemiatilanteessa niiden haittavaikutukset todennäköisesti ylittävät hyödyt, kannanotossa sanotaan.

Kannanotossa myös muistutetaan, että ihmisen liikkumisvapautta merkittävästi rajoittavan karanteenipäätöksen tekeminen hyvin pienen riskin altistustilanteisiin on oikeudellisesti arvioiden ongelmallista.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet ylilääkäri Sanna Isosomppi Helsingistä, vastaava lääkäri Topi Turunen Espoosta, ylilääkäri Kirsi Valtonen Vantaalta, ylilääkäri Jutta Peltoniemi Turusta, epidemiologi Sirpa Räsänen Tampereelta ja apulaisylilääkäri Jarkko Huusko Oulusta.