Muun muassa elinsiirtopotilaat ja syöpähoidossa olevat voisivat saada kolmannen rokotteen

Koronatartuntojen väheneminen on Suomessa hidastunut, kertoivat STM ja THL. Tartunnat leviävät erityisesti rokottamattomien parissa.
Koronarokotukset

Mahdolliset kolmannet koronarokotteet voitaisiin Suomessa antaa muun muassa elinsiirto- ja syöpäpotilaille, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio THL:n ja STM:n koronatilannekatsauksessa torstaina.

–  Kategorisesti ei voi sanoa mitään tiettyä ryhmää, joka kolmannen annoksen saisi. Joukkoon kuuluvat esimerkiksi kiinteän elimen siirtopotilaat ja immunosuppressiivista syöpähoitoa saavat henkilöt, Kontio sanoi.

THL kertoi keskiviikkona ehdottavansa muutoksia kansalliseen rokotusohjelmaan. Ehdotuksen mukaan koronarokotteen kolmannen annoksen voisi antaa ensimmäiseksi niille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai hoidon vuoksi heikentynyt.

–  Näille henkilöille muodostuva suoja on usein vielä kahden annoksen jälkeen puutteellinen. Kolmas annos nostaa heillä vasta-ainetasoja ainakin lähelle sitä, mitä ne ovat terveillä rokotetuilla henkilöillä, Kontio sanoi.

Hänen mukaansa tällaisia vaikeasti immuunipuutteisia ihmisiä on Suomessa arviolta 50 000–100 000.

Lisäksi THL ehdottaa, että kolmas rokotusannos voitaisiin antaa henkilöille, jotka saivat ensimmäisen ja toisen annoksen alkuvuonna lyhyellä annosvälillä. Näitä ihmisiä on Suomessa Kontion mukaan noin 80 000.

Uusien koronatapausten määrä on yhä vähentynyt, mutta viime viikolla raportoitu suotuisa kehitys on hidastunut, STM ja THL kertoivat torstaina.

–  Voidaan sanoa, että epidemia polkee paikallaan, kuvaili strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Kehityksen taustalla on Voipio-Pulkin mukaan paluu lomilta töihin ja kouluihin, mikä on nostanut kontaktien määrää.

Torstaina raportoitiin 683 uutta koronatartuntaa. Kahden viime viikon aikana on todettu noin 8500 tartuntaa, mikä on noin 1700 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Epidemia leviää nyt erityisesti rokottamattomien parissa, painottivat Voipio-Pulkki ja THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Sairaalahoidon tarve on pysynyt kohtuullisen matalana. Uusien tehohoitojaksojen määrä on selvästi laskussa, Voipio-Pulkki kertoi.

Koronapotilaita oli keskiviikkona sairaalahoidossa yhteensä 97, joista teho-osastoilla 21.

Positiivisten testien osuus testatuista näytteistä on yhä pienentynyt ja oli viime viikolla 2,4 prosenttia. Viime viikolla Suomessa tehtiin ennätysmäärä koronatestejä, yli 172 000 kappaletta.

Koronarokotteen toisen annoksen on saanut Suomessa nyt noin 2,82 miljoonaa ihmistä eli 50,8 prosenttia väestöstä. Ensimmäisen annoksen on saanut 72 prosenttia väestöstä. Prosenttiluvuissa on otettu huomioon koko Suomen väestö, ei vain rokotettava väestö eli yli 12-vuotiaat.

Hallitus on asettanut tavoitteekseen vähintään 80–90 prosentin rokotuskattavuuden 12 vuotta täyttäneiden osalta.

–  Sanoisin, että menee lokakuun puolelle, lokakuun puoleenväliin varmasti, että 80 prosentin rokotuskattavuus saadaan kahdella annoksella, Mia Kontio arvioi

80 prosentin rokotuskattavuus yhden annoksen osalta saavutettiin 12 vuotta täyttäneillä viime viikolla.

THL:n uuden suosituksen mukaan kunnat voivat lyhentää rokotusten antamisväliä kuuteen viikkoon. Käytännössä rokotusaikatauluun vaikuttavat suosituksen lisäksi myös monet muut asiat, kuten rokottajien määrä, huomautti Otto Helve.