Haavisto aikoo nostaa esiin vaatimuksen Navalnyin vapauttamisesta Venäjän-vierailullaan

Suomen ja Venäjän ulkoministerit tapaavat maanantaina Pietarissa
Venäjä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo nostavansa esille vaatimuksen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vapauttamisesta, kun tapaa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin. Hän tapaa Lavrovin Pietarissa maanantaina.

Haaviston mukaan Euroopan unionin kanta Navalnyin kohtelusta on hyvin selvä ja tämä kanta tullaan luonnollisesti ilmaisemaan tapaamisessa.

Euroopan unioni on vaatinut Navalnyin välitöntä vapauttamista.

–  Tällä kannalla mekin tietysti olemme, Haavisto sanoo STT:lle.

Ehdottomaksi muutettu Navalnyin vankilatuomio on hiertänyt Venäjän suhteita länsimaihin. Jännitteitä Haaviston ja Lavrovin tapaamisen alla lisäsi myös se, että Euroopan unionin ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin vierailu Moskovassa epäonnistui nolosti viime viikolla.

Borrell on saanut osakseen kärkevää kritiikkiä, koska hänen on tulkittu jääneen Lavrovin jalkoihin tiedotustilaisuudessa. Lisäksi Venäjä julkisti tilaisuuden aikana tiedotteen, jossa se ilmoitti karkottavansa maasta Saksan, Puolan ja Ruotsin diplomaatteja.

Haavisto pyrkii suhtautumaan tapaamiseen rauhallisesti.

–  Täytyy lähteä siitä, että diplomatiassa on edelleen normaalit pelisäännöt voimassa.

Tilanteen kehittymistä täytyy kuitenkin seurata huolella.

–  Täytyy ottaa rauhallisesti ja sitten vastata, jos jotain ylimääräisiä provokaatioita esiintyy, hän sanoo.

Haaviston mukaan Borrellin vierailun ehkä suurin pettymys ja järkytys oli se, että samaan aikaan, kun tämä keskustelee Venäjän ulkoministerin kanssa, karkotetaan kolme eurooppalaista diplomaattia.

–  Se oli tietysti tällainen voimanosoitus Venäjän puolelta. Borrell ei ole siihen syyllinen, mutta se osoittaa tietysti, että suhteet eivät ole hyvät.