Suomea ei saa jakaa kahtia
Laivatilaukset ja metsäteollisuuden investoinnit ovat tuoneet piristystä talouskeskusteluun. Tunnelin päässä näkyy valoa, mutta matka on vielä pitkä.
Talouden myönteistä väreilyä on kaikin tavoin voimistettava. Tärkeää on saada etenkin työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten investoinnit kunnolla liikkeelle.
Talouden hallitessa julkista keskustelua entistä tärkeämpää on muistaa, että tässä maassa on paljon ihmisiä, joilla ei mene hyvin.
Olen huolissani etenkin nuorista ja pitkäaikaistyötSuomessa on paljon ihmisiä, joilla ei mene hyvin”tömistä. Heidän puolestaan meidän jokaisen on pidettävä ääntä.
Talouden kasvun on jakauduttava reilusti ja oikeudenmukaisesti. Kaikki suomalaiset ja koko Suomi on pidettävä kyydissä mukana.
Mitä useamman suomalaisen saamme rakentamaan tätä maata omalla työllään, sitä paremmassa kunnossa talous on ja sitä kestävämmin voimme pitää huolta heikompiosaisista.
Osana työllistämispolitiikan kokonaisuutta valtiovarainministeriön työryhmä valmistelee parhaillaan ratkaisuja työnteon kannusteiden lisäämiseksi.
Kannustinloukkujen purkamiseksi haetaan keinoja, ja ensi vuoden alusta alkaa perustulokokeilu.
Toiseksi, sote- ja maakuntauudistukset on vietävä maaliin. Palvelut on turvattava koko maassa ihmisen lompakon paksuudesta riippumatta.
Samalla lisäämme asiakkaiden valinnanvapautta. Sovitulla ratkaisulla voidaan parantaa etenkin perusterveydenhuoltoa, jota tarvitsevat eniten lapsiperheet, työttömät ja eläkeläiset.
Ensi vuoden budjetissa omais- ja perhehoitoa laitetaan kuntoon. Etsivään nuorisotyöhön on luvassa lisäresursseja.
Lasten- ja perheiden palveluja uudistetaan, jotta etenkin arjessaan tukea tarvitsevia perheitä voidaan auttaa ajoissa.
Tällä tiellä on jatkettava. Oikeudenmukaisuuden vaatimus koskee myös verotusta.
Tämän vuoden alussa voimaantullut työtulovähennyksen korotus huomioiden olemme päättäneet yhteensä noin miljardin veronalennuksista, jotka kohdistuvat pääosin pieni- ja keskituloisiin ja eläkeläisiin.
Vaikka päätöksiä syntyy, muutosta tarvitaan myös yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Tarvitsemme lisää välittämistä, inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Emme kaipaa jakolinjoja.
Suomea ja suomalaisia ei saa päästää jakautumaan sosiaalisesti tai alueellisesti kahtia, voittajiin ja häviäjiin.
Eheyden vaaliminen on yhteinen asia. Mitä ehyempi yhteiskunta on, sitä paremmin selviämme myös monin tavoin levottomassa maailmassa.
Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri