Nyt kentälle

Puheenvuoro

Eduskuntavaaleihin on reilu kuukausi aikaa.

Vaalien läheisyys näkyy siinä, että hallituspaikkoja jaellaan julkisuudessa jo kovaa vauhtia.

Pisimmälle meni SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka oli jo sulkemassa osan puolueita kokonaan pois seuraavasta hallituksesta.

Itse kunkin kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vaaleja ei ole vielä käyty. Yhtään ääntä ei ole annettu.

Vaalitulos, ohjelmatavoitteet ja keskinäinen yhteistyökyky ratkaisevat, mitkä puolueet uudessa hallituksessa istuvat.

Keskustan kannatus on ollut alamaissa. Tappiota, jota meille manataan, ei kuitenkaan pidä ottaa annettuna.

Isotkin muutokset puolueiden kannatuksessa ovat vielä mahdollisia. Nyt jos koskaan ratkaisee omaan tekemiseen keskittyminen.

Ihmisten luottamus meitä kohtaan ei kuitenkaan parane sisäsiistillä toimistotyöllä. Nyt jokaista keskustalaista tarvitaan nimenomaan kentällä.

Suomalaisten toiveet ja huolet on kuunneltava kasvotusten jokaisessa kunnassa ja kaupungissa tässä maassa. Varmasti myös risuja tulee. Nekin on pystyttävä ottamaan vastaan.

Me keskustan kansanedustajat olemme näissä merkeissä liikkeellä koko Suomessa tässä viikonvaihteessa.

Tarjoamme samalla kahvit sen kunniaksi, että tällä vaalikaudella 140 000 suomalaista on saanut töitä.

Me keskustassa voimme olla pystypäin viime vuosien aikaansaannosten, ennen muuta työllisyyden kohenemisen kanssa. Olemme nostaneet Suomen lamasta ja työttömyydestä.

Samalla meidän on oltava nöyränä sen tosiasian kanssa, että pakon edessä tehdyt säästöt ovat sattuneet moniin, eikä kaikilla Suomessa mene hyvin. Virheitäkin on taatusti tehty.

Nyt kun talous on kunnossa, meillä on voimavaroja esimerkiksi tukea perheiden arkea paremmin, parantaa pienituloisten eläkeläisten toimeentuloa ja vanhustenhoitoa, kehittää koko maata tasapainoisesti sekä vahvistaa koulutuksen tasa-arvoa.

Näitä asioita eivät SDP tai kokoomus hoida. Jos ne pääsevät yhdessä hallitukseen, on iso vaara, että aikaansaatu hyvä kehitys sössitään ja Suomi ajautuu jälleen taloudellisesti kuilun partaalle. Ja kaiken keskittäminen voimistuu.

Liioittelematta voi sanoa, että eduskuntavaalit ovat kohtalon vaalit niin Suomelle kuin keskustalle.

Puolueiden maaliintulojärjestys ratkaistaan tulevina viikkoina. On itsestämme kiinni, miten tälle kansanliikkeelle käy. Työhön siis!

Antti Kaikkonen