Linja se olla pitää

Puheenvuoro

Tähän aikaan kuuluu erilaisten teemojen ylle luodut kampanjapäivät tai -viikot, joilla milloin minkäkin teeman esiin nostamista halutaan vauhdittaa. Usein teemat liittyvät yhteiskunnassa marginaalisiin ryhmiin tai kokonaisuuksiin, joiden esille saamiseksi ja julkisen keskustelun osaksi näillä kampanjoilla on tavoite päästä.

Olipa nyt sitten kyse ilmastonmuutoksesta, eläinten oikeuksista, rokotevastaisuudesta, sananvapaudesta tai seksuaalivähemmistöistä. Toisilla kampanjoilla tai teemapäivillä se onnistuu paremmin kuin toisilla. Se ei silti tee joistakin asioista tärkeämpi kuin toisista. Sekin on hyvä niin kannattajien kuin vastustajienkin aina muistaa.

Näihin kampanjoihin on entistä enemmän vaadittu myös poliittisia liikkeitä mukaan. On toki ymmärrettävää, että poliittisen liikkeen mukaan saaminen takaa teeman ympärille takuuvarmasti näkyvyyttä ja lainsäädäntöön liittyvää muutospainetta. Tämähän on aivan normaali toimintatapa kaikessa lobbaamisessa, jota demokraattisissa yhteiskunnissa on tehty kautta aikojen. Sikäli se ei ihmetytä teeman puolestapuhujien halukkuutta saada poliittiset ryhmät mukaan, milloin minkäkin teeman puolustajiksi julkisuudessa.

Vain sillä keinoilla asian saa nostettua poliittiseen keskusteluun, poliittisten ryhmien omiin tavoitteisiin ja tarvittavien lainsäädännöllisten muutosten aikaansaamiseksi.

Keskusta on ollut maltillinen keskipuolue aina. Olemme markkinoineet, että katto on korkealla ja seinät leveällä. Keskustalaisuuteen kuuluu se, että monissa asioissa vastakkaisten ääripäiden kannattajat ovat samassa puolueessa.

Jokin toinen meitä yhdistävä asia on ollut se, minkä takia haluamme tukea keskustalaista tapaa ajatella ja vauhdittaa tärkeäksi katsomiamme asioita. Niitä ovat usein olleet talouteen, ylisukupolvisuuteen ja opiskeluun liittyvät asiat. Keskustan pitkään esillä pitämään alueellisuuteen on korona-aika tuonut aivan uudenlaista painoarvoa. Nyt muutkin haluavat puhua monipaikkaisuudesta ja alueellisuudesta. Meidän teemastamme.

Kaikkiin teematapahtumiin keskustan ei pidä puolueena osallistua jatkossakaan. Kannattajissamme on niin laajan ääripäiden ihmisiä, joiden saamiseksi olemaan samaa mieltä identiteettipolitiikan äärikysymyksissä olemme mahdottoman tehtävän edessä.

Riittää, että kolmannes suomalaisista äänestysikäisistä ajattelee keskustan esillä pitämiä tärkeitä asioita omakseen.

Keskustan vahvuus on juuri laajuus. Niitä teemoja, joissa olemme samaa mieltä, pitää vahvistaa ja joissa olemme eri mieltä, jäsenet voivat kannattaa omissa verkostoissaan. Keskustan ei tarvitse olla jatkossakaan yhden asian liike, vaan edelleen yleispuolue, joka kantaa huolta ja rakentaa vastuullisesti koko Suomea.

Puolue ei voi pärjätä ilman mielipidettä ja linjaa asioihin. Keskustan ei tarvitse miellyttää kaikkia suomalaisia. Riittää, että kolmannes suomalaisista äänestysikäisistä ajattelee keskustan esillä pitämiä tärkeitä asioita omakseen. Niillä keskusta pysyy isona ja asioiden hoitajana keskiössä. Yhden asian liikkeitä on riittävästi niitä tärkeimpinä pitäville. Keskusta kirkastakoon yleispuolueena teesinsä. Juuri ne, jotka meitä keskustalaisia edelleen yhdistävät.

Juha Pylväs Kirjoittaja on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja.