Veikkauksen rahavajeen paikkauksesta syntynyt sotku nakertaa koko hallituksen luottamusta

Pääkirjoitus

Keskustan edustajat ovat viime päivinä arvostelleet harvinaisen kovasanaisesti pääministeri Sanna Marinia niin sosiaalisessa mediassa kuin piirikokouksissakin. Keskustalaisten mielestä Marin yritti heittää tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) bussin alle Veikkauksen tuottojen alenemisen korvaamista koskevassa päätöksenteossa.

Arvostelulle on vankat perusteet.

Taustalla on rahapeliyhtiö Veikkauksen ajautuminen moraaliseen kriisiin pari vuotta sitten.

Yhtiö yritti aggressiivisen mainonnan avulla kasvattaa tuottojaan. Se herätti tutkijat, suuren yleisön ja poliitikot viimein huomaamaan, että rahapottia kasvattivat markettien pelikoneiden kautta vähävaraiset ihmiset, joilla ei olisi lainkaan varaa pelata.

Sosiaalinen epäkohta oli räikeä. Se pakotti Veikkauksen uudistuksiin pelaamisen haittojen vähentämiseksi. Automaattien määrää on vähennetty ja koneisiin on pakko tunnistautua. Lisäksi pelaajat voivat asettaa kuukausikohtaisen ylärajan pelaamiselleen.

Kaiken lisäksi koneet jouduttiin sulkemaan koronakriisin vuoksi keväällä 2020. Lopputulos on se, että Veikkauksen tuotot ovat laskeneet rajusti.

HALLITUS lupasi korvata edunsaajien menetykset vielä tänä vuonna päättäessään runsas vuosi sitten tämän vuoden talousarviosta. Jo silloin oli esillä suunnitelma tämän kompensaation alenemisesta vuodesta 2022 lähtien. Näin edunsaajat olisivat voineet varautua rahoituksen supistumiseen hyvissä ajoin.

Antti Kurvinen tuli valmiiseen pöytään, kun hänet nimitettiin viime toukokuussa tiede- ja kulttuuriministeriksi. Päätökset Veikkauksen edunsaajien rahoituksen leikkaamisesta oli tehty jo aiemmin, ja hän ryhtyi toteuttamaan suunnitelmaa.

Suunnitelma alkoi murentua pala palalta hallituksessa. Ensin peruttiin tieteen rahojen leikkaus. Viime viikolla oli sitten vuorossa Veikkauksen muiden edunsaajien leikkausten peruminen, sekin vain ensi vuodelta.

Jupakka jätti pahan lommon hallituspuolueiden keskinäiseen luottamuksen Marinin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Vielä enemmän se vaurioitti hallituksen luottamusta suuren yleisön silmissä.

PROSESSI vaikuttaa jälkikäteen lähinnä pääministeri Sanna Marinin julkisuustempulta. Hän kutsui viikko sitten sunnuntaina Kesärantaan nuoremman polven poppareita. Sen jälkeen hänen oli tarkoitus ajaa hallituksessa päätös kulttuurin rahojen leikkaamisen perumisesta.

Kurvinen oli kuitenkin ehtinyt kutsua jo Veikkauksen edunsaajat koolle tiistaiksi kertoakseen, miten leikkaukset käytännössä toteutetaan. Eduskuntakin oli vaatinut häneltä täsmällisiä lukuja. Kurvinen katsoi saaneensa leikkauslistalle myös muiden hallituspuolueiden hyväksynnän.

Marin vaati Kurvista peruuttamaan tiistain tilaisuuden. Tämä kieltäytyi virkavelvollisuuteensa nojaten, ja Marin ripitti tästä ministeriään julkisesti.

Kitkerän keskustelun jälkeen hallituksen johtoviisikko päätti perua kulttuurin lisäksi myös urheilun ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksen leikkaukset. Se olikin vähintä mitä hallitus saattoi tehdä.

Marinilla olisi ollut monta tilaisuutta puuttua asiaan esimerkiksi viime kevään kehysriihessä ja viimeistään kuukausi sitten budjettiriihessä.

JUPAKKA jätti pahan lommon hallituspuolueiden keskinäiseen luottamuksen Marinin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Vielä enemmän se vaurioitti hallituksen luottamusta suuren yleisön silmissä.

Hallitus käytti päiväkausia julkiseen riitelyyn suhteellisen pienistä rahoista samaan aikaan kun suuret kysymykset odottavat ratkaisuaan koronakriisin jälkeen.

Kaiken lisäksi nyt otettiin vain vuoden aikalisä. Sama keskustelu on vuoden päästä edessä, kun hallitus päättää vuoden 2023 budjetista.

Hallituksen pitäisi ensi vuoden alussa päättää esimerkiksi julkista taloutta vahvistavista työllisyystoimista. Viime viikon perusteella näiden päätösten tekeminen taitaa ottaa aika lujille.

Marin taisi näyttää nyt vielä esimerkkiä tuloneuvotteluihinkin. Hoitoalan järjestöt Tehy ja Super tulevat varmasti entistä ponnekkaammin vaatimaan hallitukselta ja eduskunnalta erillisrahoitusta palkankorotuksiinsa. Niillä on vielä enemmän vääntövoimaa kuin kulttuurialalla, jonka vaatimuksiin Marin taipui kävelemällä vastuuministerin yli.

TOIVOTTAVASTI jupakka pakottaa hallituksen uudistamaan nopeasti koko järjestelmän uudistamisesta Erkki Liikasen työryhmän ehdotusten mukaisesti. Veikkauksen tuotto on siirrettävä valtion budjetin yleiskatteeksi.

Edunsaajien rahoista on päätettävä jatkossa pääosin samalla tavalla kuin kaikista muistakin budjettivaroista. Sosiaalialan avustusten jaossa voidaan ehkä jatkossakin hyödyntää STEA:n (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) asiantuntemusta.

Nykyinen järjestelmä on aiheuttanut moraalikatoa myös edunsaajien piirissä. Ne sulkivat silmänsä rahapelaamisen ongelmilta niin kauan kuin tuotot kasvoivat. Veikkaus on ollut niille tavallaan erillinen kassa, josta voi nostaa rahaa muiden rahantarvitsijoiden ohi.

Viime viikon lopulla aika moni politiikan tarkkailija taisi tuumailla, että tällä menolla Marinin hallitus ei selviä vuoden 2023 eduskuntavaaleihin asti. Tämä käsitys voi muuttua, kun tunteet tästä hiukan jäähtyvät. Kovaa työtä keskinäisen luottamuksen rakentaminen kuitenkin vaatii.