Vastuu on maailman johtajien
Pariisissa on alkanut maailman valtioiden yhteinen ilmastokokous, jota pidetään äärimmäisen tärkeänä. Maapallon ilmaston lämpeneminen voidaan ehkä pysäyttää vielä kahteen asteeseen, mutta ratkaisevilla päätöksillä on kiire.
Vastuu on maailman johtajien, hallitusten ja parlamenttien. Vain ne voivat panna toimeen riittäviä muutoksia. Vain niillä on valta säätää lakeja ja panna toimeen rajoituksia.
Kun tämä ymmärretään, ymmärretään sekin, että maailman johtajat istuvat myös syytettyjen penkillä.
Syyte kuuluu: Miksi ette ole tehneet riittävästi?
Vapaaehtoiset toimetkin ovat tärkeitä. Ne muuttavat asenteita ja helpottavat maailman johtajien työtä. Jokaisen kannattaa kuitenkin olla rehellinen: kierrätys, lajittelu, joukkoliikenteen suosiminen tai valojen sammuttelu eivät pelasta maailmaa.
Vielä vähemmän voi luottaa yritysten vapaaehtoiseen muodonmuutokseen. Siihen lähdetään, jos se edistää bisnestä, ei muuten.
Siksi tarvitaan yhteistä, tiukkaa sopimista.
Eurooppaa ja sen lähialueita kohdannut pakolaiskriisi on ensisijaisesti sotien syytä, mutta sen taustalla on myös ilmaston lämpeneminen. Laajoja alueita juuri Syyriassa on muuttunut viljelyyn kelpaamattomiksi.
Näemme, mitä siitä voi seurata. Ihmisten on pakko lähteä kotiseudultaan, jos siellä ei voi enää elää. Myrskyjen ja muiden luonnonilmiöiden voimistuminen johtaa samaan lopputulokseen. Lopulta lämpeneminen nostaa merien pintaa niin, että ihmisen asumiseen sopivat alueet vähenevät entisestään.
Näiden uhkakuvien edessä ei pitäisi enää riidellä kansallisista eduista.