Valtio ei voi yksin pelastaa STT:tä
Suomen Tietotoimisto on ajautumassa taloudellisiin vaikeuksiin asiakaskadon takia. Useat merkittävät mediat ovat joko luopuneet tai harkitsevat vakavasti luopumista STT:n asiakkuudesta.
Kaupallisen median ahdinko on pakottanut lehti- ja mediatalot etsimään säästöjä kaikkialta. Kun oma pesä on käyty kokonaan läpi, katseet ovat siirtyneet STT:n suuntaan.
Ylen päätös jatkaa asiakassuhdetta STT:n kanssa vuoden vaihteen jälkeen helpottaa uutistoimiston tuskaa, mutta vain väliaikaisesti.
STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan huoli 130-vuotisen tietotoimiston tulevaisuudesta on todellinen. Tilanne on äitynyt lyhyessä ajassa niin pahaksi, että toiminnan jatkamiseksi kaivataan valtiolta pikaista rahallista tukea.
STT:n suurimpia omistajia ovat Sanoma, Alma Media ja TS-yhtymä. Nurinkurista STT:n kannalta on, että monet omistajien hallitsemat lehdet eivät itse käytä sen palveluja. Näistä merkittävin on Helsingin Sanomat.
Se, että STT:n omat omistajat eivät hyödynnä tietotoimiston palveluja, herättää kysymyksiä. Näin siitä huolimatta, että lehdet ovat päätyneet tähän ratkaisuun taloudellisten syiden takia.
Kansallisen tietotoimiston jättäminen heitteille ja kurjistumiseen kierteeseen ei ole kenenkään etu.
Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) suhtautuu mahdolliseen STT-tukeen varovaisen myönteisesti. Ennen tuen myöntämistä on Bernerin mukaan kuitenkin selvitettävä omistajien tahtotila.
Bernerin toiveeseen on helppo yhtyä. Valtion rahaa ei kannata uutistoimistoon siirtää, ennen kuin STT:n tilanne ja taustat on selvitetty juuria myöten.
Samalla on pohdittava, miten kaupallinen media voisi jatkossa hyödyntää kustannustehokkaammin ja laajemmin STT:n tarjontaa.
STT:n tilanne on saatava kuntoon nopealla aikajänteellä. Suomi tarvitsee myös jatkossa oman uutistoimiston.
Riippumattoman tiedonvälityksen ja median moniarvoisuuden kannalta STT:n toiminnan jatkuminen on äärimmäisen tärkeää. STT:n rooli pohjoismaisessa mediayhteistyössä ja kansainvälisten uutisten välittäjänä on myös merkittävä.
Kansallisen tietotoimiston jättäminen heitteille ja kurjistumisen kierteeseen ei ole kenenkään etu. Siksi asian korjaamiseen on tartuttava viipymättä.