Uusnatsismi on tympeä ja vaarallinen ilmiö, ja sitä ymmärtävien järjestöjen toiminta pitää pysäyttää

Pääkirjoitus

Eipä ole kulunut kuin runsaat 70 vuotta hitleriläisyyden romahduksesta, kun Suomessakin nähdään otsikoita uusnatsien marsseista.

Lapsellista ja vaaratonta touhua, saattaa moni ajatella. Ei ole enää, sanoo poliisi. Tarkkoina saadaankin olla.

Tarkkoina saadaan olla siksi, että uusnatsien toiminta on kasvussa monessa maassa.

Hitlerin aikaisia aatteita, järjestöjä ja tapoja ihannoidaan. Monet uusnatsit vähättelevät Hitlerin julmuuksia. Jotkut kiistävät ne kokonaan. 

Uusnatsilaisen liikehdinnän käyttövoima on ajatus siitä, että me olisimme muka jotenkin parempia kuin nuo muut.

Silloin ”me” tarkoittaa suomalaisia, pohjoismaalaisia, eurooppalaisia, länsimaalaisia, valkoista rotua. ”Muut” ovat sitten niitä, jotka jäävät tämän joukon ulkopuolelle.

Ongelmat syntyvät, kun ”muut” tulevat ”meidän” maillemme. He vievät meidän työmme, meidän naisemme ja valtaavat ennen pitkää meidän maamme.

Tässä mielessä tulevaisuus ei ole helppo. Vaikka sotien aiheuttama pakolaisuus on vähentynyt, kansainvaellukset eivät pysähdy.

Niille ei näy loppua ainakaan niin kauan, kuin elämisen mahdollisuudet Afrikassa ovat toivottomia.

Uusnatsit toimivat Suomessa ”Pohjoismaisen vastarintaliikkeen” savuverhon suojissa.

Tämä vastarintaliike kannattaa valkoista ylivaltaa, kansallissosialismia ja pohjoismaisen valtion perustamista. Se on avoimesti rasistinen.

Tällaisista aatteista kumpuaa rikoksia ihmisarvoa ja ihmisyyttä kohtaan. Kokemuksia niistä on aivan liikaa.

Siksi näille aatteille ei voi olla elintilaa Suomen kaltaisessa demokraattisessa valtiossa. Sanan- tai järjestäytymisen vapaus ei voi suojata niitä.

Poliitikot saisivat seurata pikkuhitlerien toimintaa aktiivisemmin. He ovat olleet nyt yllättävän hiljaa.

Poliisi on vaatinutkin poliisihallituksen tekemällä kanteella, että tuomioistuin lakkauttaisi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osaston sekä siihen suoraan tai välillisesti kuuluvat alueosastot.

Lakkautettavaksi vaaditaan myös Pohjoinen perinne ry -yhdistystä. Yhdistys on Pohjoismaisen vastarintaliikkeen varainhankintajärjestö.

Poliisin jättämän kanteen mukaan Pohjoismainen vastarintaliike toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Se liittyy poliisin arvion mukaan todennäköisesti kahdeksaan vakavaan väkivaltarikoskokonaisuuteen Suomessa kuuden viime vuoden aikana.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely on Pirkanmaan käräjäoikeudessa jo huomenna tiistaina, siis vain muutama päivä sen jälkeen, kun uusnatsit järjestivät mielenosoituksen Tampereella.

Uusnatsien puuhailu voi vaikuttaa harmittomalta. Poliisin jyrkkä asenne kertoo kuitenkin toista. Uusnatsit ovat kansakunnalle turvallisuusuhka.

Siksi poliitikotkin saisivat seurata pikkuhitlerien toimintaa aktiivisemmin. He ovat olleet nyt yllättävän hiljaa.

Tuomioistuin joutuu tietenkin ratkaisemaan poliisihallituksen kanteen lain mukaan. Jos kävisi niin, että kanne hylättäisiin, lakia olisi muutettava nopeasti. Se olisi poliitikkojen tehtävä.