Peto on päässyt irti, eikä sitä osata pysäyttää – verkossa leviävät salaliittoteoriat uhkaavat jo läntistä yhteiskuntajärjestelmää

Pääkirjoitus

Yhdysvalloista myös muualle maailmaan levinneen QAnon-liikkeen seuraajat uskovat maailman olevan pedofiliaa harjoittavan satanistisen valtaeliitin hallussa.

Läheskään kaikki salaliittoteoriasta kiinnostuneet eivät usko äärimmäisimpiin väitteisiin, kuten siihen, että juutalaisista koostuva globaali eliitti rituaalimurhaa lapsia. Miljoonat ihmiset kuitenkin uskovat ainakin osaan verkossa leviäviin salaliittoteorioihin, kuten väitteisiin, joiden mukaan koronavirus on huijausta tai että 5G-tukiasemat levittävät koronavirusta.

Facebookin tekemän selvityksen mukaan QAnon-ryhmillä on palvelussa miljoonia jäseniä. Suuri osa QAnon-liikkeen jäsenistä kannatti presidentinvaaleissa Donald Trumpia, jonka äänimäärä kasvoi edellisiin vaaleihin verrattuna lähes kymmenellä miljoonalla.

Kulovalkean tavoin leviävien salaliittoteorioiden uskotaan lisänneen Trumpin kannatusta. Lisäksi QAnon-liikkeen tukija Marjorie Taylor Greene nousi vaaleissa kongressiin.

Saksassa verkoston Youtube-, Facebook- ja Telegram-tilejä seuraa yli 200 000 ihmistä. Maassa onkin viime aikoina järjestetty lukuisia koronarajoituksia vastustaneita mielenosoituksia. Liikkeellä ja sen jäsenillä on poliittista voimaa.

Tutkijatohtori Niko Pyrhösen mukaan Suomessakin on tuhansia ihmisiä, jotka uskovat verkon salaliittoteorioihin. Moni tolkun ihminen seuraa tälläkin hetkellä voimattomana vierestä, kun hänen läheisensä uppoavat yhä syvemmälle salaliittoteorioiden suohon.

Salaliittoteorioihin perehtyminen saattaa alkaa harmittomalta tuntuvasta rokote- tai 5G-kriittisyydestä. Mitä enemmän aikaa salaliittoteorioiden parissa viettää, sitä uskottavammalta myös äärimmäisemmät väitteet alkavat vaikuttaa.

Järkipuhe ei auta, sillä ”valtamediassa” oleva tieto on salaliittouskovaisen mielestä aina vääristeltyä.

Valeuutiset leviävät Twitterissä kuusi kertaa totuutta nopeammin.

Salaliittoteorioiden leviämisen taustalla on se, että ne tuovat rahaa sosiaalisen median suuryrityksille, kuten Facebookille ja Twitterille. Amerikkalaistutkimuksen mukaan valeuutiset leviävät Twitterissä kuusi kertaa totuutta nopeammin.

Totuus on tylsää eikä useinkaan jaksa kiinnostaa. Salaliittoteoriat ja muut valeuutiset saavat sen sijaan ihmiset viettämään aikaansa Youtubessa ja Facebookissa. Jokainen palveluissa vietetty minuutti tuottaa someyhtiöille lisää rahaa.

Oma lukunsa on se, että läntistä yhteiskuntajärjestelmää ja demokratiaa on helppo horjuttaa levittämällä valheellisia väitteitä sosiaalisessa mediassa. Siksi autoritääriset valtiot tekevät tätä tarkoituksella. Someyhtiöt ottavat mielellään vastaan tästä koituvat miljoonat dollarit kyselemättä sen enempää rahojen alkuperää.

Lopputuloksena on se, että yhteiskuntaryhmät muodostavat maailmankuvansa täysin eri informaation perusteella. Ääripäät karkaavat kauaksi toisistaan, eikä pohjaa yhteiselle keskustelulle ole olemassa. Se tekee demokratiasta mahdotonta.

Kun muunlainen mielipiteenvaihto ei ole hedelmällistä, ihmiset ryntäävät kaduille mellakoimaan.

Kun pullon hengen on kerran päästänyt irti, on sitä vaikea saada tungettua enää takaisin. Keinoja tähän kuitenkin mietitään.

Yhdysvalloissa on viime aikoina keskusteltu siitä, pitäisikö somejättejä pilkkoa pienemmiksi. Yhtiöille voidaan myös asettaa lainsäädännöllisiä velvoitteita, joilla valeuutisten ja salaliittoteorioiden leviämistä ehkäistään.

Syytä olisi myös harkita, pitäisikö ihmisten henkilökohtaisten tietojen hyväksikäyttöön ja heidän käyttäytymisensä manipulointiin perustuva liiketoimintamalli kieltää kokonaan.

QAnon-tosiuskovia on vaikea hetkauttaa millään toimenpiteillä. Jos mitään ei tehdä, he voivat jatkaa myrkyllisen maailmankuvansa levittämistä rauhassa. Jos jotain tehdään, ”sensuuri” vain vahvistaa heidän käsitystään siitä, että ”maailmaa hallitseva satanistinen eliitti” pelkää nyt valtansa puolesta.

Jotain on pakko kuitenkin tehdä. Hulluus leviää nyt sellaisella vauhdilla, että pian voi olla jo liian myöhäistä.