Onnea ja menestystä Keskustanaisille
Keskustanaiset juhlistivat 75-vuotista taivaltaan viikonvaihteessa seminaarilla ja juhlajulkaisulla Vaikuttava Keskustanainen, jossa on tuokiokuvia järjestön taipaleelta.
Keskustanaisten tapahtumat osuvat samoihin hetkiin, kun Maalaisliiton perustamisesta tulee 110 vuotta. Naisasia oli esillä jo 1906 Suomen Maalaisväestön Liiton ohjelmassa.
Keskustanaisten tehtävänä on edelleen ajaa puolueohjelmaan silloin kirjattua tavoitetta, että ”taito, ansio, kokemus ja koeteltu kansalaiskunto tulevat perusteeksi virkanimityksille, sekä että naiselle on maksettava samasta työstä sama paikka kuin miehellekin”.
Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalaisen Maalaisliiton ja Suomen Maalaisväestön Liiton yhdistyessä 1908 tasa-arvotavoite kirjattiin vielä selkeämmin: ”Nainen on asetettava täydelliseen tasa-arvoon miehen kanssa”.
Tavoitteet naisten ja miesten tasa-arvosta yhdistivät 1941 perustettua Maalaisliiton Naisia muihin vastaaviin naisjärjestöihin. Elämänpiiri kuitenkin erotti maaseudun ja kaupungin tasa-arvokäsityksiä. Palkkatyöstä nousevat ja luokkaperusteiset vastakkainasettelut eivät olleet maaseudun todellisuutta.
Maaseudun naisten elämässä oma sarka ja yhteinen koti olivat elämäntehtävä, liittivät aikaan ja paikkaan – sukupolviin ja maahan. Työ ja koti kuuluivat yhteen. Isännän ja emännän onnistunut työnjako ja yhteistyö kuvastivat arkista hyvinvointia, pohjustivat hyvää elämää ja taloudellista vaurautta.
Koti-teema toistuu Maalaisliiton Naisten ja Keskustanaisten historiassa monin eri tavoin ja yhdistelmin. Koti ja kasvatus kuuluivat järjestön ohjelmaan alusta alkaen. Huomio kiinnitettiin ”opetuksen ohessa myös nousevan polven aineelliseen ja henkiseen huoltoon, äitiyden suojaamiseen ja kotien kohottamistyöhön”.
Suomen kaltaisessa köyhässä maalaisyhteiskunnassa kasvatus- ja hoivatyö kuuluivat kotien vastuulle. Kodit olivat hyvinvointikeskuksia, jotka toimivat naisten ja äitien varassa. Vastuukaari lähiomaisista ulottui kehdosta hautaan.
Koti on pysynyt poliittisena kysymyksenä. Edelleen kun puhutaan kotien velvollisuuksista, tarkoitetaan usein naisille lankeavia töitä ja tehtäviä.
Kuluneen viikon aikana kotihoidontuesta keskusteltaessa on merkillepantavaa, että kodin merkitys sekä kotona tehtävän työn arvo ja arvostus ovat 2010-luvullakin ajankohtaisia keskusteluaiheita.
Koti on pysynyt poliittisena kysymyksenä. Edelleen kun puhutaan kotien velvollisuuksista, tarkoitetaan usein naisille lankeavia töitä ja tehtäviä.
Mikä on kotien – erityisesti äitien mutta myös isien – vastuu kasvatuksesta ja hoivasta? Pohdintaa herättää työnjako kodeissa; toteutuuko siellä miesten ja naisten, isien ja äitien tasa-arvo?
Kodin arvojen pohdiskelu on aatteellisesti ja yhteiskunnallisesti avartavaa. Arkeen kiinnittyvät kotien pienet valinnat ilmentävät ajatuksia avartavia suuria valintoja. Koti tarjoaa politiikalle esityslistan ja puheenaiheita.
75-vuotias Suomen Keskustanaiset on ollut aatteellinen avartaja, yhteiskunnallinen uudistaja ja sivistysliike. Työ tarvitsee vieläkin tekijäänsä.