Neste aikoo tehdä teollisuushistoriaa sulkemalla Naantalin jalostamon

Pääkirjoitus

Neste ilmoitti maanantaina suunnittelevansa Naantalin öljynjalostamon sulkemista. Uutinen merkitsee toteutuessaan yhden aikakauden päättymistä suomalaisessa teollisuushistoriassa.

Toinen maailmansota opetti suomalaisille päättäjille oman polttoainehuollon tärkeyden. Niinpä Suomeen ryhdyttiin puuhaamaan oman öljynjalostamon perustamista sotien jälkeen.

Monien vaiheiden ja vaikeuksien jälkeen Naantalin öljynjalostamo avattiin vuonna 1957.

Nesteen historiassa kerrotaan, että jalostamohankkeen onnistumiseen vaikutti ratkaisevasti Yhdysvaltain presidentin vaihtuminen vuonna 1952. Dwight Eisenhower salli amerikkalaisen teknologian ja tietotaidon käytön jalostamon rakentamiseen.

Tätä taustaa vasten maanantain uutista voi pitää varsin dramaattisena. Kyse on enemmästä kuin vain satojen työpaikkojen häviämisestä.

Samalla uutinen heijastaa energiamarkkinoiden suurta muutosta, jota ilmastonmuutos vauhdittaa.

Neste perustelee Naantalin jalostamon sulkemista fossiilisten polttoaineiden kulutuksen nopealla laskulla.

Samalla uutinen heijastaa energiamarkkinoiden suurta muutosta, jota ilmastonmuutos vauhdittaa.

Öljynjalostuksessa on maailmalla runsaasti ylikapasiteettia. Tässä tilanteessa yhtiö arvioi, ettei ole järkevää ryhtyä niihin investointeihin, joita Naantalin jalostamon kunnossapito ja modernisointi olisi vaatinut.

Neste on panostanut viime vuosina voimakkaasti kierrätettävien ja uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön polttoaineiden valmistuksessa. Tätä työtä on tehty erityisesti Porvoon jalostamolla.

Yhtiö vahvisti maanantaina, että sen tavoitteena on tulla globaaliksi johtajaksi uusiutuvissa ja kiertotalousratkaisuissa sekä saavuttaa hiilineutraali tuotanto vuoteen 2035 mennessä. Porvoon yksiköstä aiotaan tehdä ”johtava kestävän kehityksen mukainen turvallinen ja tehokas jalostamo.”

Naantalin yksikön lakkauttaminen oli ikävä uutinen budjettiriiheensä kokoontuneelle maan hallitukselle. Siltä odotetaan nyt apua uusien työpaikkojen luomisessa Naantaliin nyt menetettävien tilalle.

Perussuomalaiset ehtivät jo arvostella, että Naantalin jalostamon lakkauttaminen johtuu hallituksen idealistisesta ilmastopolitiikasta. Neste kumosi nämä väitteet jo etukäteen tiedotustilaisuudessaan korostamalla, että suunnitelma johtuu vain ja ainoastaan energia-alan maailmanlaajuisesta muutoksesta, jota koronapandemia on vielä vauhdittanut.

Talouden rakennemuutokset ovat aina kipeitä. Neste on tästä hyvä esimerkki. Onneksi yhtiö on varautunut muutokseen aloittamalla jo vuosia sitten investoinnit uusiutuvan energian tuotantoon.

Jos yhtiö olisi pitäytynyt vain fossiilisen öljyn jalostamiseen, maanantaina olisi uutisoitu ehkä kokonaisen teollisuudenalan loppumisesta Suomessa. Nyt ikäviin uutisiin sisältyi samalla lupaus kasvusta ja kehityksestä.