Mihin maakuntaan kuntamme kuuluukaan?
Mihin maakuntaan meidän kuntamme haluaakaan kuulua?
Tässä tärkein pohdittava, kun kunnat vastaavat niille lähetettyyn lausuntopyyntöön. Pyyntö on osoitettu kunnanvaltuustoille. Määräaika päättyy parin kuukauden kuluttua, 28.1.
Pelkkä maakunnan nimi ei riitä. Vastaus on perusteltavakin.
Kunnilta kysytään näin:
”Hallituksen aluejakolinjauksen mukaan perustettavat itsehallintoalueet muodostetaan maakuntajaon pohjalta. Minkä nykyisen maakunnan pohjalta muodostettavaan itsehallintoalueeseen kuntanne katsoo perustelluksi kuulua?”
Kyselyn matkassa on liite, missä kunnat on sijoitettu nykyisen maakuntajaon mukaisesti.
Useimmille kunnille kotimaakunta on selvä juttu. Mutta on myös sellaisia kuntia, joissa asia panee pohtimaan. Kunnan toisella laidalla saatetaan suuntautua toiseen maakuntaan, toisella laidalla toiseen.
Myös terveysyhteistyötä on tehty yli maakuntarajojen. Joudutaan siis pohtimaan sitä, vaihdetaanko nyt totuttuja suuntia maakuntarajojen osoittamalla tavalla – vai anotaanko siirtoa uuteen maakuntaan.
Vastauksen soisi löytyvän kunnan ja kuntalaisten tuntemasta maakuntaidentiteetistä. Siihen voisi neuvoa vaikkapa yksinkertainen ohje:
Minkä maakunnan maakuntalaulua kotiseutujuhlassa lauletaan? Siihen maakuntaan siis kuulutaan.
Olisi hyvä, jos maakuntarajoista ei tulisi nyt turhaa laskelmointia – eikä ainakaan kiistelyä.
Koko itsehallintoalueiden idea perustuu totutuille maakunnille ja maakuntien kokoiselle yhteisöllisyydelle. Tämä ajatus romuttuu, jos maakuntien rajoja ryhdytään muuttelemaan joidenkin oletettujen etujen takia.
Sote-asioissa maakuntarajan merkitys vähenee valinnanvapauden lisääntymisen takia. Uudistuksen toinen iso osa, 18 alueella toteutettava itsehallinto, ei ole tavallisen kuntalaisen jatkuvan asioinnin kohde.
Itsehallintoalueiden tehtäviinkin kunnat saavat tosin ottaa kantaa. Kysymys kuuluu näin:
”Itsehallintoalueille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät ja ELY-keskusten alueellisen kehittämisen tehtävät sekä lisäksi mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto. Mitä muita tehtäviä olisi mielestänne tarkoituksenmukaista siirtää itsehallintoalueille?”
Tärkeä kysymys tämäkin.
Kunnat voivat auttaa siinä hallitusta osallistumalla itsehallintotehtävien rakentumiseen – ja myös byrokratian keventämiseen.