Keskustan takalinjat pitivät, mutta ongelmat ovat jäljellä

Pääkirjoitus

Keskustassa on iloittu gallupien voittamisesta kuntavaaleissa. Ylen viimeinen mittaus pari päivää ennen vaaleja povasi keskustalle 13 prosentin kannatusta. Ero kärkikolmikkoon oli selvä: kokoomuksen kannatus oli hiukan alle 20, perussuomalaisten 18 ja SDP:n 17 prosenttia.

Ylen gallupin luvut olivat kaiken lisäksi vielä keskustan parhaimmat luvut pitkiin aikoihin. Monissa aiemmissa vaaleissa keskusta on saanut vielä gallupeja huonomman tuloksen.

Tätä taustaa vasten keskustan 14,9 prosentin kannatusta voi todellakin pitää torjuntavoittona. Sen makeutta lisäsi vielä se, että perussuomalaiset jäivät niukasti keskustan taakse.

Torjuntavoitosta voidaan puhua senkin vuoksi, että keskustan ääniosuus kasvoi yli prosenttiyksikön vuoden 2019 eduskuntavaaleista.

KESKUSTAN ei pidä kuitenkaan tuudittautua siihen uskoon, että kannatus lähtisi tämän jälkeen automaattisesti nousuun. Pitää katsoa hiukan tarkemmin lukujen taakse.

Uurnilla kävi vain 55 prosenttia äänioikeutetuista. Alhainen äänestysaktiivisuus suosi tällä kertaa kokoomusta ja keskustaa. Näistäkin vain kokoomus onnistui keräämään yhtä paljon ääniä kuin kaksi vuotta sitten eduskuntavaaleissa.

Keskusta sai koko maassa runsaat 360 000 ääntä, noin 60 000 ääntä vähemmän kuin eduskuntavaaleissa.

Lähes kaikkiin valtuustoihin perussuomalaiset marssittivat kuitenkin entistä suuremman ryhmän hankkimaan kokemusta ja osaamista tulevia koitoksia varten.

PERUSSUOMALAISET kadottivat eduskuntavaalein potistaan jopa 185 000 ääntä. Neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin verrattuna perussuomalaiset olivat kuitenkin vaalien selvästi suurin voittaja, kannatusosuus nousi 5,6 prosenttiyksikköä. Puolue sai 1350 valtuutettua, lähes 600 enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Keskustalla on toki edelleen selvästi eniten valtuutettuja, yhteensä 2448. Suomen värikartta näyttää melkein yhtä vihreältä kuin neljä vuotta sitten. Lähes kaikkiin valtuustoihin perussuomalaiset marssittivat kuitenkin entistä suuremman ryhmän hankkimaan kokemusta ja osaamista tulevia koitoksia varten.

Keskusta kykeni nyt torjumaan perussuomalaisten haasteen, mutta kilpailu maakuntien äänestäjien sieluista jatkuu entistä kiivaampana.

KESKUSTAN muutkin haasteet säilyvät ennallaan. Vaalikausi on edennyt jo yli puolen välin. Loppukauden aikana keskustan on kyettävä esittämään selvät näytöt hallituspolitiikan onnistumisesta.

Tehtävä ei ole helppo, kun kuntavaaleista vauhtia saanut kokoomus jatkaa ”vasemmistohallituksen” arvostelemista ja perussuomalaiset syyttävät keskustaa maakuntien ihmisten elämän vaikeuttamisesta.

Torjuntavoitto antaa kuitenkin keskustalle mahdollisuuden uuteen nousuun. Urakka olisi paljon vaikeampi, jos gallupien ennusteet olisivat toteutuneet.