Hyvä taloustilanne vesitti kiinteistöveron nostamistarpeen – kun talous kukkuu ja käy, veroja kertyy ennakoitua enemmän
Hallitus päätti kuluvalla viikolla luopua kiinteistöveron alarajan nostamisesta. Hallituspuolueet perustelivat päätöstä muun muassa sillä, että kiinteistöveron tuotto on kasvanut huomattavasti ennustettua paremmin.
Hallituksen alkuperäinen tavoite oli kompensoida kiinteistöveron alarajan nostamisella kunnille päivähoitomaksujen alennuksesta syntynyt vaje. Tähän ei kiinteistöveron tuoton ja yleisen taloudellisen tilanteen parantumisen takia enää ollut tarvetta.
Kunnat voivat itsenäisesti päättää kiinteistöveron suuruuden. Vakituisten asuntojen veroprosentti on tällä hetkellä 0,41 – 0,90 prosenttia. Hallituksen perumassa esityksessä vaihteluväli olisi noussut 0,45 – 1 prosenttiin.
Oppositiopuolue SDP innostui jopa väittämään, että veronkorotuksen peruminen oli sen ansiota.
Kiinteistöveron alarajan pieni nosto olisi pakottanut noin 170 kuntaa nostamaan kiinteistöveroa. Tämä johtuu siitä, että näin moni kunta perii alhaisinta mahdollista kiinteistöveroa.
Tähän joukkoon kuuluu muun muassa Helsinki. Kiinteistöliiton laskelmien mukaan Helsingin keskustassa sijaitsevassa 90 neliön asunnon kiinteistövero olisi noussut 69 euroa.
Muualla maassa, jossa kiinteistöjen ja maan arvo on pienempi, korotus oli jäänyt vastaavan kokoisessa asunnossa, pienemmäksi.
Hallituksen päätös perua kiinteistövero yllätti Helsingin. Pormestari Jan Vapaavuori ehätti jo esittämään Helsingin veroprosentin alentamista 18 prosentista 17,5 prosenttiin. Nyt kun odotetut lisätulot kiinteistöverosta jäävät saamatta, veroprosentin lasku taitaa jäädä unelmaksi.
Hallitusryhmien kansanedustajat kiittelivät vuolaasti kiinteistöveron korotuksesta luopumista. Oppositiopuolue SDP innostui jopa väittämään, että veronkorotuksen peruminen oli sen ansiota.
Poliittisia irtopisteitä on ilo kerätä aina tilaisuuden tullen. On kuitenkin hyvä muistuttaa, että SDP on itse ollut aikaisemmin ollut mukana sellaisessa hallituksessa, joka nosti kiinteistöveron alarajaa.
Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan Olavi Ala-Nissilän mukaan on tärkeää, että kunnat voivat itse päättää veron suuruudesta. Ala-Nissilän lausunnon perusteella voi päätellä, että kiinteistöveron nostaminen ei ole Sipilän hallituksen agendalla ensi vuonnakaan.
Kiinteistöveroja maksaville kansalaisille hallituksen päätös on myönteinen. Ilman hyvää taloudellista virettä hallitus tuskin olisi veronkorotusta perunut.
Hallitusta voikin kiittää siitä, että se uskaltaa punnita aikaisempia linjauksiaan olosuhteiden muuttuessa.