EU-ero maksaa briteille satumaisia summia joka vuosi, eikä samaa hullutusta pitäisi kenenkään hautoa enää Suomessa
Brexit eli Britannian ero EU:sta maksaa maalle sata miljardia puntaa vuodessa. Tämä käy ilmi juuri valmistuneesta arviosta. Euroina tämä on 113,8 miljardia (HS 31.1.).
Siis joka vuosi.
Tähtitieteellinen summa perustuu ennen muuta arvioon bruttokansantuotteen kehityksestä. Pohjana ovat monet muuttujat investoinneista työvoiman rekrytointiin.
Britannian bruttokansantuotteen kehitystä on sitten verrattu siihen, miten G7-maiden perusteella maan talous olisi voinut kehittyä, jos se ei olisi eronnut EU:sta. G7-maat ovat Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani 0ja Britannia.
Arvion on laatinut Bloomberg. Se on yhdysvaltalainen, maailman suurimpiin kuuluva ja arvostettu digitaalisen toiminnan mediayhtiö. Sillä on noin 20 000 työntekijää.
Työn pätevyyttä ei ainakaan kannata vähätellä.
BRITANNIAN EU-eron seuraukset sivuavat myös Suomea.
Juuri ennen Bloombergin tutkimuksen julkistamista Suomessa hämmästeltiin perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran lausuntoa, jonka mukaan Suomen ero EU:sta on yhä hänen puolueensa ohjelmassa.
”Tämä on edelleenkin meidän pitkän tähtäimen strateginen tavoitteemme”, Purra sanoo (Iltalehti 26.1.).
Hämmästyttävää, että Britannian EU-eron vaikutuksista kertoneet uutiset eivät ole tavoittaneet perussuomalaisia. Eikö niitä ole ymmärretty?
Erosta on melkein päivälleen kolme vuotta. Aika on ollut täynnä ongelmia:
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Britannian joutuvan taantumaan, vaikka muut johtavat taloudet selviävät ilman. Brexit on antanut vauhtia hintojen nousulle. Vienti kärsii. Työvoimasta on pulaa. On palkkakiistoja ja lakkoja. Terveydenhuolto ja koulutus ovat yhä enemmän retuperällä.
Brexit oli populismin ja huijauksen yhteinen saavutus. Samanlaisten haaveiden elättely Suomessa on vielä vastuuttomampaa.
Mikään ei ole paremmin kuin unionin jäsenenä.
Kuka kärsii? Tavallinen kansa, tietenkin. Hyväosaiset selviävät aina.
Lähes jokaisessa vaalipiirissä onkin petytty brexitiin, kertoo kysely (HS 2.2.). Kyselyssä oli mukana 632 vaalipiiriä. Niistä kaikissa paitsi kolmessa enemmistö katsoo nyt, että EU-ero oli väärin.
Britannia on maailman kuudenneksi suurin talous. Suomi on vain murto-osa siitä ja paljon riippuvaisempi viennistä. Suomen ero EU:sta olisi vielä suurempi haaksirikko kuin brexit.
Britanniassa on 67 miljoonaa asukasta, Suomessa vain yksi kahdestoista osa siitä. Jos ikään kuin ajatusleikkinä jaamme Britannian brexit-menetykset 12:lla, saamme Suomen häviöksi yli yhdeksän miljardia euroa.
Joka vuosi.
OMA lukunsa on eurooppalainen yhtenäisyys. Sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Nato-jäsenyyskään ei korvaa sitä tukea, minkä eurooppalainen osallisuus antaa.
Se on Suomelle tavattoman tärkeää.
Venäjän hyökkäys kohdistuu kansojen itsemääräämisoikeutta vastaan. Suomeakin yritettiin komennella ja uhkailla. Siksi kaikki periaatteelliset tavoitteetkin unionin voiman hajottamiseksi ovat Putinin toiveunia ja suomalaisten vahingoksi.
Brexit oli populismin ja huijauksen yhteinen saavutus. Samanlaisten haaveiden elättely Suomessa on vielä vastuuttomampaa, sillä nyt tiedossamme on, kuinka synkkää tulevaisuutta ero unionista on merkinnyt.
Unionissa on vikansa. Niitä voi korjata vain sisältä päin, yhteistyössä. Jokaisen luulisi näkevän, että yhteistä ymmärrystä maailma tarvitsee, ei eristäytymistä.
Onneksi on muitakin puolueita, joilla ei ole ero unionista ”strategisena tavoitteena”.