Amerikkalainen poliittinen keskustelu internetissä on taantunut kuusivuotiaiden tasolle, ja tuskin me olemme yhtään etevämpiä
Rapakon takana tehty tutkimus kertoo poliittisen keskustelun internetissä taantuneen kuusivuotiaiden tasolle. Kiroilua, solvausta, ala-arvoista syyttelyä, lapsellista kieltä. Ja tokkopa olemme Suomessa yhtään parempia.
Tutkimus oli tehty analysoimalla Reddit-keskustelupalstaa. Se on internetin suosituin.
Tutkimuksesta kertoneen Helsingin Sanomien (5.12.) mukaan myös julkisuuden henkilöt, tutkijat ja poliitikot käyvät Redditissä vastaamassa kysymyksiin. Jopa Barack Obama ja Donald Trump ovat keskustelleet siellä ihmisten kanssa.
Tutkijat analysoivat 3,5 miljardia kommenttia. He laskivat mm. loukkaavan sisällön, kirosanojen ja nimittelyjen määrää tietokonealgoritmien perusteella. Lisäksi he selvittelivät viestien kielellistä tasoa.
Erityisesti poliittisen keskustelun taso on romahtanut kymmenessä vuodessa.
Ei-poliittiset keskustelut ovat säilyneet melko sivistyneinä, mutta politiikkaa koskevissa keskusteluissa meno on ”äitynyt villiksi”, HS kertoo.
Ihmiset käyttivät solvaavaa kieltä 35 prosenttia todennäköisemmin, kun keskustelun aiheena oli politiikka. Poliittinen keskustelu oli myös sävyltään loukkaavampaa kuin ennen.
Mutta myös viestien kielellinen taso on laskenut. Se on nyt kuusivuotiaiden tasolla.
Huono juttu, jos tuhlaamme internetin tarjoamia osallistumismahdollisuuksia pelkkään hölmöilyyn.
Tutkimus oli tehty siis Amerikoissa. Tuskin on syytä olettaa, että me Suomessa olisimme fiksumpia. Jokainen voi tehdä omakohtaisia havaintoja suomenkielisistä palveluista ja nettisivustoista.
Huono juttu.
Huono juttu erityisesti siksi, että näin tuhlaamme verrattoman mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa. Internetin kautta kuka tahansa saa äänensä kuuluviin. Mutta jos äänen päätarkoitus on solvata ja loukata tai jos se perustuu keksittyihin perusteluihin, se on kuin oksennus. Sen kanssa ei kukaan halua olla tekemisissä.
Ehkä amerikkalaistutkimuksen havaitsema tason lasku johtuukin osaltaan siitä, että suuri areena on jäänyt yhä enemmän hölmöilijöiden haltuun. Kaikki eivät halua olla etsimässä jyviä akanoiden joukosta.
Huono juttu, siis.
Tuskin internet sinänsä on ajatuksiamme muuttanut. Se on vain antanut kaikille mahdollisuuden sanoa, mitä kuuluu ja kuka käski. Kun sanomisensa saa usein julki nimimerkillä, padot ovat auenneet. Mitäpä siitä, vaikka puhuisikin hölmöjä tai ei tuntisi koko asiaa, kun kukaan ei tiedä, kuka viestin kirjoitti.
Eikä auta, vaikka keskusteluja siivottaisiin. Kaikenlaisille mielipiteille löytyy väyliä.
Mutta ehkä emme vain vielä osaa suhtautua mielipiteiden tulvaan. On erilaisia käsityksiä ollut ennenkin. Nyt ne vain tulevat julki. Läheskään kaikkea kirjoitettua ei vain pidä uskoa eikä kaikesta kannata menettää malttiaan.
Tosin silloin ollaan perimmäisten kysymysten äärellä, jos valehdellaan tarkoituksellisesti. Se uhkaa demokratiaa. Internet on tarjonnut tähänkin mahdollisuuksia, joiden voimaan on vasta herätty.
Jääkin nähtäväksi, löydetäänkö valeuutisoinnin ja tahallisen valepropagandan torjumiseen yhteisiä keinoja. Vähän huonolta näyttää.