Mateissa vara parempi

Pakina

Voiko nimi olla enne? Enpä taida tietää sellaista Mattia joka ei olisi mies paikallaan. Nykäsen Mattikin ehti olla.

Vanhasen Matti ei voi olla kelvoton ihan jo sen vuoksi, että on kloppina ollut bensapoikana. Opimme niissä viheliäisissä hommissa elämää ja miesten tavoille.

Ura on ollut hieno. Menestyjää yritetään tietenkin kampittaa, kukapa selviäisi elämästä ilman jonkinlaista naarmua kilpeen. Ei mitään fiksaamatonta kuitenkaan. Taas kiiltää!

Tämä nyt on ehkä helppo leimata setämiehen kannanotoksi, mutta kyllä se hallituksen rivi Mattia kaipasi. Ihan kuin tarhaan olisi tullut uusi setä.

Varmaankin kaikilla poliitikoilla on pyrkyä, mutta olisiko aivan mahdoton ajatus, että vielä on, vanhaan malliin, niitäkin jotka kuulevat velvollisuuden kutsun. Olen kunnallispolitiikassakin ehtinyt nähdä ajan, jossa valtuutettu tinki omasta hyvästään kunnan hyväksi.

Nykyisestä meiningistä en olisi niin varma. Sosiaalista nousua haetaan, herrojen kanssa halutaan marjaan. Entisenä kapakkatyöläisenä ( oppii enemmän kuin bensapoikana ) olen nähnyt monenlaista sikailua kunnan piikkiin. Etten olisi osallistunut itsekin.

Valtiovarainministerin posti on valmiiksi kusitolppaposti, mutta miehen on tehtävä mitä miehen on tehtävä. Velanotto on ollut holtitonta, rahan jako on ollut holtitonta. Eikä ole ihan aina mennyt oikeaan paikkaan. Veronmaksajana olen osallistunut ravintolatueksi naamioidulla rahalla ravihevosen ostoon. Pientähän tämä.

Matti laittaa peliin kokemuksensa, arvovaltansa, jopa terveytensä. Kesä on kuumimmillaan, mutta mennään talvisodan hengessä. Suomen pelastaminen on hyvissä käsissä, haluan uskoa.

Sitten on toinen Matti, sukunimeltään Rönkä. Yhtälailla kuin Matti Vanhasen tarttuminen ruoriin antaa mielenrauhaa, niin myös Matti Rönkä. Emme syöksyneetkään tyhjiöön Arvi Lindin eläköitymisen myötä. Taas on uutistenlukija josta jää sukupolvikokemus rauhallisena ja luotettavana. Ehkä kovimmat fanit tatuoittavat nahkaansa Mattien nimet ja kuvat.

Lisäpisteitä Matti Rönkä, aivan vain lukemani perusteella, saa siitä, että hän kirjoittaa vetäviä dekkareita. Siitä, että on automies, taisipa olla samanlaiset Porschet meillä kerran. Ja erityisesti siitä, että hän kertoi olevansa kauhuissaan etätyön värkkien kanssa. Helppo setien samaistua.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen