Matalan äänestysprosentin syy oppositiossa

Mielipide

Erityisesti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho on manannut kuntavaalien matalaa äänestysprosenttia ja sen haitallisuutta perussuomalaisten äänimäärälle.

Halla-Ahoa pidetään briljanttina pelin poliitikkona, mutta hän teki pahoja mokia puolueelleen. Pahin äänestysprosentin syöksy alkoi heti kampanjan alkumetreillä, kun puolueen puheenjohtaja ilmoitti näiden vaalien olevan hallitusvaalit. Toisen oppositiopuolueen johtaja Petteri Orpo rummutti samaa viestiä.

Liekö Orpo ollut niin nokkela, että hän tiesi miten äänestysprosentti reagoi tähän ja varsinkin perussuomalaisiin äänestäjiin.

Kokoomuksen äänestäjät ovat tunnetusti uskollisia, ja käyvät äänestämässä muita runsaammin joka tilanteessa. Tulipahan tässä todistetuksi hallituksen tekemä hyvä politiikka , sillä joku polittikan toimittaja nimesi nämä hyväosaisten vaaleiksi.

Perussuomalaisten vaaliteematkaan eivät houkutelleet äänestämään kuntapäättäjistä. Miten kunnanvaltuutettu voi vaikuttaa EU-eroon, tukipaketin kaatamiseen ja haittamaahanmuuton estämiseen? Miten kuntavaaliehdokas ottaa Suomen takaisin suomalaisille ? Asiat ovat liian kaukana tavallisen kuntalaisen jokapäiväisistä askareista.

Perussuomalaisten kova retoriikka on omiaan vieroittamaan tavallisia kansalaisia. Kuvaavaa oli erään nukkuvan puolueen jäsenen lausahdus: ” Poliitikot vain riitelevät keskenään eikä äänestämällä voi vaikuttaa mihinkään”.

Halla-Ahon potema hallituskiima sai hänet antamaan lausuntoja yleissitovuuden haitallisuudesta ja palkkojen joustamisesta kilpailijamaiden tavoin. Se karkoitti varmasti duunariäänestäjiä takaisin demareihin ja nukkuvien puolueeseen.

Vaasalainen perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen maalailee Ilkka-Pohjalaisessa seuraavasti:” PS:n linja ”asiat tärkeysjärjestykseen” ja kokoomuksen yritys- ja talousosaaminen on erittäin hyvä kombinaatio-yhdistelmä maalaisjärkeä ja matematiikkaa. Siitä yhdistelmästä voi syntyä seuraavan hallituksen pohja ?”

Suunnitelma kuulostaa vedenpitävältä. Enää tarvitaan vain kyllin viisaita hallintoalamaisia, jotka äänestävät oikein eivätkä mene nukkumaan.

Ilpo Pernaa