Länsi-Pohjan sote-sopimuksen purkaminen

Mielipide

Tiedostusvälineistä olemme saaneet kuulla, että sosiaali – ja terveysministeriö suunnittelee lakiluonnosta, jolla voitaisiin purkaa mm. Länsi-Pohjan ja Mehiläisen välinen 15 v. kestävä sopimus terveyspalveluiden tuottamisesta.

Tätä ovat jo useat lainoppineet ja muut politiikkaa läheltä seuranneet hämmästelleet.

Yksityiset yritykset korvaavat monia julkiselle puolelle kuuluvia tehtäviä. Vanhustenhoivapalvelut ovat tästä yksi hyvä esimerkki.

Voisiko valtio jälkikäteen mitätöidä vastaavat sopimukset noin vain, kun se ei sopisikaan perustettavaan sote–alueeseen?

Tällainen toimintatapa ei sovi demokraattiseen Suomeen. On perin kummallista ja outoa tällainen tulkinta, mitä ei voi ymmärtää maassa, jossa mm. sopimusvapaus on olennaisen tärkeä elementti vapaan maan vapaassa järjestelmässä.

Länsi-Pohja tuottaa n. 8 % koko maan vientituloista ja olisi alueen turvallisuuden ja palvelujen saatavuuden kannalta huolestuttavaa ja erikoista, ettei meillä olisi omaa erikoissairaanhoidon yksikköä ja  ympärivuorokautinen päivystys ja synnytykset loppuisivat. 

Erikoissairaanhoidon palvelujen lisäksi meiltä vietäisiin työpaikat Rovaniemelle.

Keskittämällä palvelut Rovaniemelle ajetaan Länsi-Pohjan elinvoimaa alas ja ihmiset käyttämään Oulun palveluita.

Tähän samaan, tämän alueen näivettämiseen voisi liittää  Finnairin toiminnan alasajon, jossa pääosakkaana on myös valtio.

Nyt olisi pohjoisen kansanedustajilla profiilin noston paikka, kun vastustaisivat tällaista hölmöilyä yhdessä.

Kemin Keskustan kunnallisjärjestön hallitus ja valtuustoryhmä vastustavat jyrkästi tällaisia esityksiä. Laitetaan vaikka syksyllä lippalakkilähetystö eduskunnan portaille vastustamaan suunnitelmia, joilla alueemme yli kävellään mennen tullen.

Tähän esitykseemme saavat vapaasti liittyä myös muut alueemme puolueet.

Tiina Loukola

puheenjohtaja, Keskustan Kemin kunnallisjärjestö

Eero Tuokila

sihteeri, Keskustan Kemin kunnallisjärjestö

Ritva Sonntag

puheenjohtaja, Keskustan Kemin valtuustoryhmä