Kivihiilen kielto alkaa jo purra

Mielipide

Euroedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) puolusti turpeen polton aliverottamista mielipidekirjoituksessaan 19.8.

Pekkarinen väitti , että minä ajan turpeen verotuen poistamista siksi, että haluan ”ke­ven­tää ko­koo­muk­sen vas­tuu­ta Hel­sin­gin seu­dun hii­len­mus­tas­ta ener­gi­a­po­li­tii­kas­ta”.

En ymmärrä, miten turpeen asteittainen korvaaminen tuota vastuuta edes muuttaisi. Kaikki, jotka tuntevat energiapolitiikkaani, tietävät, että minun maalaaminen Helsingin hiilenkäytön suojelijaksi on muutenkin hullunkurista.

Esitin kivihiilen kieltämistä vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa, jolloin linjaus sen käytön lopettamisesta saatiin hallitusohjelmaan. Kiitos siitä myös Pekkariselle, joka itsekin osallistui energialuvun kirjoittamiseen.

Sen jälkeen esitin hallituksen energiastrategiaa laadittaessa kiellon toteuttamista nimenomaan lailla, ettei se jää löysäksi puheeksi. Tämä on helppo tarkistaa ministereiltä Rehn ja Tiilikainen.

Hiilikiellon säätäminen on jo toiminut paremmin kuin uskalsin odottaakaan. Neljä vuotta sitten hiilen pääpolttajat eli Fortum sekä Helsingin, Turun ja Vaasan seudun energiayhtiöt väittivät, että hiilestä kokonaan luopuminen 10 vuodessa on lähes mahdotonta ja johtaa vähintäänkin järjettömiin hakekuormaralleihin.

Nyt niillä kaikilla on suunnitelma siitä, miten hiilikattilat sammutetaan ilman, että tarvitaan kohtuuttomia määriä puuta.

Esimerkiksi Helsinki on päättänyt sulkea suuremman hiilivoimalansa jo vuonna 2024. Tarkoitus on korvata sen tehosta vain neljännes uudella biolämpövoimalalla. Loput korvataan merivesilämpöpumpuilla, halvan sähkön aikaan varastoiduilla lämminvesiluolilla, hukkalämmöillä ja erilaisilla kalliolämpöluolilla.

Espoon Otaniemessä porataan ennätysmäistä 7 kilometriä syvää reikää, josta on määrä pumpata 100 asteista vettä kaukolämmöksi. Espoossa hiilen osuus kaukolämmöstä on jo tiputettu 10 vuoden takaisesta 90 prosentista kahteen kolmasosaan ja työ kiihtyy.

Kaikki tämä otti vauhtia, kun tuli selvä ohjaus siitä, että hiilen käyttö päättyy ja nyt kannattaa investoida muuhun.

Hiilen normaaliajan poltto päättyy lakisääteisesti tasan 10 vuoden päästä. Siitä pitääkin päästä ensimmäisenä kokonaan eroon.

Turpeen kohdalla puhumme eri asiasta. Puhumme siitä, onko oikein, että turpeen poltto on vapautettu päästöveroista, vaikka siitä syntyy enemmän päästöjä kuin henkilöautoista.

Onko oikein, että hallitus nostaa bensan ja dieselin veroa, vaikka suunnilleen saman rahan saisi normalisoimalla turpeen päästöveron samalle viivalle muiden polttoaineiden kanssa? Muutoksella saisimme vähemmän kipua suomalaisille, mutta isomman ilmastoteon.

Kannatan Pekkarisen ehdotusta, että tällä vaalikaudella jatketaan myös polttoöljyn, hiilen ja maakaasun päästöveron nostamista. Näin linjataan kokoomuksen ohjelmissakin. Tosin, lakiin säädetty tuleva hiilikielto estää kyllä tehokkaasti suuremmat investoinnit kivihiilen syöttölinjoihin ja varastoihin.

10 vuotta on energiapolitiikassa lyhyt aika, kuin kvartaali pelitaloille. Vaikka tämä hallitus ei saisi fossiilisten lämmityspolttoaineiden veroa nostettua, niin onneksi myös EU:n päästöoikeuden hinta on moninkertaistunut viime vuosina ja osaltaan ohjaa ennen kaikkea vaihtamaan pois hiilestä – ja myös turpeesta jos sitä ei erikseen aliverotuksella suosita.

Kyse ei myöskään ole siitä, että turpeen käyttö loppuisi äkkiseltään – ainakaan minun mallissani. Käytännössä turpeen veron normalisointi korvaisi lähivuosina bensaveron korotukset.

Pekkarisen väite, että veroa ei synny jos turpeen käyttö korvautuu hiilellä, ei pidä edes paikkaansa edes siinä mielessä, että hiilestähän maksetaan jo nyt sitä samaa veroa, jota ehdotan turpeellekin.

Pidemmällä, 10–15 vuoden tähtäimellä, turpeen verotuen poisto näkyisi nopeampina investointeina suuriin kalliolämpöratkaisuihin, hukkalämpöjen kierrätykseen ja lämmitetyn veden kalliovarastoihin.

Niiden avulla korvaamme sekä hiilen että turpeen Suomen lämmityksessä 2030-luvun alkupuolella ilman, että suomalaisten elämä vaikeutuu tai puusta tulee pula.

Monella seudulla on edelleen merkittävä mahdollisuus myös lisätä hakkuutähteiden ja pienpuun polttoa, mistä olemme tähän asti olleet keskustan kanssa paljolti samaa mieltä.

Kai Mykkänen

kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen