Energiankäyttö väärillä raiteilla

Mielipide

Pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen aikana (29.4.2007–22.6.2010) tehtiin energiaratkaisuja, jotka vaikuttavat vielä tänäkin päivänä.

Kysymys oli maatalouden pääsystä mukaan tuettuun energiatuotantoon. Energiaesityksen antoi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen. Hän määritti reaktorin pienimmäksi kooksi 300 kilowattia, joka on liian suuri kaikille isoimmillekin tiloille.

Silloinen maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila teki vastaesityksen, jonka mukaan kokorajoituksia ei saisi asettaa vaan pienimmätkin lämpö- ja sähköreaktorit tulisi ottaa tukeen mukaan.

Äänestyksessä Pekkarisen esitys voitti, ja sen vaikutukset tuntuvat tänäkin päivänä.

Maatilan energiantuotanto estyi monimutkaisen tukijärjestelmän takia. Mikäli tila sai energiatukea, kaikki energia tuli käyttää omalla tilalla. Tilojen energiantuotanto on jäänyt vähäiseksi ja tilojen suuret bioenergiavarat ovat jääneet lähes käyttämättä, vaikka tuotannon työllistävä vaikutus olisi suuri.

Energiajärjestelyissä Pekkarinen sai tuulivoimalle korkeimman tuen.

Tuulivoimakansalaisyhdistyksen jäsen Janne Salonen sanoo, että nyt pitäisi kiireesti saada tieteellinen tutkimus tuulivoimaloiden vahingollisuudesta, jotta ne voitaisiin kokonaan kieltää.

Pekkarisen tavoitteisiin kuului myöskin ydinvoiman käyttöönotto. Suomeen on valmistumassa Olkiluotoon ranskalaisten rakentamana voimala, ja toinen on suunnitteilla Pyhäjoelle. Sen rakentaisivat todennäköisesti venäläiset.

Ukrainassa sattunut Tšernobylin ydinvoimalan räjähdys vuonna 1986 kertoo karmeaa kieltään siitä, mitä ydinvoimala voi pahimmillaan aiheuttaa. Venäjän tiedeakatemian mukaan kuolonuhreja oli 210 000. Mukana oli myös suomalaisia.

Voidaan sanoa, että energian käyttö on meillä Suomessa suuntautunut väärille raiteille. Runsas uusiutuva peltoenergia jää vähälle käytölle. Sen tilalle ostetaan ulkomaista fossiilista energiaa, hiiltä ja öljyä.

Mauri Pekkarisen vahva vaikutus näkyy tapahtuneessa. Häntä ei suotta puhuteltu hallituksessa ollessaan energiaministeriksi.