Ei rahan määrä, vaan sen vastaavuus

Talous

 Jutta Urpilainen: Demarit peräävät toimia, joilla Suomen kehitysrahoitus nostettaisiin YK:n tavoitteen mukaiseen 0,7 prosenttiin bkt:sta. SS 30.5.2018

Antti Rinteen hallitusneuvotteluiden kysymyslistalta: Hyväksyttekö tavoitteen Suomen kehitysyhteistyörahoituksen nostamisesta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta? Pitikö vastata kyllä, päästäkseen hallitukseen.

Ulkoministeriön nettisivun mukaan vuonna 2020 kehitysyhteistyöhön budjetoidut määrärahat 1032 miljoonaa euroa tulevat arvioiden mukaan vastaamaan 0,45 prosenttia Suomen bruttokansantulosta.

Kysyin kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeriltä, paljonko tänä vuonna kehitysyhteistyön määräraha olisi, jos se olisi tavoitteen 0,7 prosentin bruttokansantuotteesta mukainen?

Ville Skinnari (sd.) 6.4.2020: Jotta Suomen vuoden 2020 julkinen kehitysyhteistyö yhteensä vastaisi 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta, pitäisi sen olla 1 602 miljoonaa euroa tänä vuonna tuoreimmalla valtiovarainministeriön bkt-ennusteella laskettuna. Tarvittaisiin siis 571 miljoonaa euroa lisää tähän 0,7 prosentin tason saavuttamiseksi vuonna 2020.

Tavoite 0,7 prosenttia on määritelty vuonna 1970. Onko tämä vastikkeettoman rahan jakaminen enää realistinen tavoite? Suomelle on tullut tuon jälkeen paljon uutta maksettavaa ulkomaille ja ulkomaalaisille.

Suomi liittyi vuonna 1995 Euroopan unioniin (EU) ja on jatkuva satojen miljoonien vuosittainen nettomaksaja. Avustamme ja takaamme EU:n kriisimaiden lainoja. Muun muassa vuosina 2010-2011 lähetimme Kreikkaan 1,005 miljardia ja maksoimme EVM:lle 1,44 miljardia euroa. Osallistumme EU:n taakanjakoon ottamalla kiintiöpakolaisia, sponttaanisti tulijoita ja osallistumme EU:n kriisinhallintaan.

Suomi on avustanut muun muassa Tansaniaa jo 58 vuoden ajan, Sambiaa 50 vuotta, Mosambikia 43 vuotta, Somaliaa 1980-luvulla, samoin Afganistania. Rahan määrä ei ole määräävä tekijä, vaan mitä sillä on saatu aikaan. Pieneltä kansakunnalta vaaditaan aivan liikaa.

Urho Kekkosen puheesta vuoden 1980 valtiopäivien avajaisissa 5.2.1980: ”Perustavoitteemme on Suomen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa ja sen myötä huolenpito kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tämä kulkee kaiken muun edellä.” Viisaita sanoja.

Airi Pulkkinen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen