Meppi Elsi Katainen: Puurakentaminen ja biotalous on saatava mukaan EU:n ilmastotoimiin

Keskusta

Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew Europe) on toiveikas sen suhteen, että Euroopan komissio näkee myös biotalouden ja puurakentamisen merkityksen ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Katainen kertoo tiedotteessaan saaneensa vastauksen aihetta koskevaan kirjalliseen kysymykseensä Euroopan komission varapuheenjohtajalta, ilmastokomissaari Frans Timmermansilta.

Timmermans vastasi muun muassa, että puunkorjuutuotteiden hiilijalanjälki on pienempi kuin useimmilla muilla rakennusmateriaaleilla etenkin silloin, kun ne ovat peräisin kestävästi hoidetuista metsistä.

– Tämä on Suomelle tärkeä ja arvokas linjaus, sillä meidän bio- ja metsätaloutemme nojaavat kestävään metsänhoitoon, Katainen sanoo tiedotteessaan.

Katainen jätti Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen, kun sen julkaisemasta Vihreän kehityksen ohjelmaa (Green deal) koskevasta tiedonannosta puuttuivat biotalous ja puurakentaminen.

Timmermansin mukaan kestävällä ja kiertotalouteen perustuvalla biotaloudella on keskeinen asema EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Toiveikkuudesta huolimatta Green Dealiin liittyy Kataisen mukaan myös huolia. Etenkin niitä löytyy biotalouden ja kestävän metsänhoidon puolustamisessa.

– EU:ssa pitää nyt vaikuttaa kaikilla rintamilla, jotta meidän kestävään metsänhoitoon ja käyttöön perustuva mallimme saa täyden tuen, Katainen korostaa.