Maijala on tyytyväinen ahma-asetukseen: – Saalismäärä on hyvä alku, mutta ei riittävä

Ahma-asetus

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) on tyytyväinen lausuntokierrokselle lähetettyyn maa- ja metsätalousministeriön ahmakiintiöitä koskevaan asetusluonnokseen.

Sen perusteella ahmojen rajoitettu metsästys sallittaisiin merkittäviä porovahinkoja aiheuttavien yksilöiden poistamiseksi. 

– Tämä on ison porukan ja työn tulos. Ahmakannan lisääntyminen on yhä suurempi uhka koko poroelinkeinon olemassaololle.

Maijala toteaa, ettei esitetty kahdeksan ahman saalismäärä välttämättä ole riittävä, mutta hyvä alku kuitenkin.

Ahmat aiheuttavat hänen mukaansa yli puolet kaikista suurpetovahingoista. Ahman tappamia poroja oli ilmoitettu vuoden 2016 lopulla jo 2 744 kpl, joka on lähes pari sataa poroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Ahma on peto, joka voi tappaa satoja poroja vain huvikseen, ei edes syödäkseen. Tämä pitää muistaa, kun ahmojen aiheuttamia vahinkoja pohditaan, Maijala huomauttaa.

Hän vaatii, että on laskettava luotettavasti myös se, kuinka paljon ahmoja on muualla kuin poronhoitoalueella. Vuosittain tehdään useita ahmahavaintoja eri puolilla Suomea.

– Näiden vaikutus tulee huomioida ahmakannan elinvoimaisuuteen ja rajoitetun metsästyksen mahdollistamiseen poronhoitoalueella jatkossakin. Etelässä ahma on piilossa pysyvä harmiton metsäneläjä, ja usein ahmaa luullaan näädäksi tai koiraksi. 

Maijala toteaa myös, että ahmahavaintoja on paljon riistakameroissa koko Venäjän rajalla poronhoitoalueen eteläpuolella.

– Ahma ei tunne valtakunnanrajoja ja Venäjältä tulevia ahmoja kyllä riittää, Maijala muistuttaa.