Laaninen: Sipilä osoitti todellista johtajuutta
Pääministeri Juha Sipilää on kritisoitu liian kovien otteiden käyttämisestä ratkaisun runnomisessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa.
– Nyt kuullut, sinänsä ymmärrettävät moitteet runnomisesta on paljon helpompaa ottaa vastaan kuin arvostelu siitä, että hallitus ei saa aikaan Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeitä uudistuksia, keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen arvioi.
Laaninen kirjoittaa tiistaina ilmestyvässä Suomenmaassa, että Sipilä osoitti todellista johtajuutta asettamalla takarajan ja pitämällä siitä kiinni.
Päätöksenteon tuskaa lisäsi se, että lopulta oli kyse puolueiden ideologisista eroista.
Siinä missä kokoomus uskoo suuruuden ekonomiaan ja markkinavoimiin, keskusta korostaa palvelujen turvaamista koko maassa, lähipalveluja, kansanvaltaa ja hajautetusti toimivaa yhteiskuntaa, Laaninen kuvaa.
Keskustan tavoitteet toteutuvat Laanisen mielestä varsin hyvin.
Yhdessä suhteessa ratkaisu on hänen mielestään suorastaan historiallinen.
K. J. Ståhlberg kirjoitti lähes sata vuotta sitten perustuslakiin pykälän, jonka mukaan ”lailla säädetään myöskin, millä tavoin ja kuinka laajalti kansalaisten itsehallintoa on sovitettava kuntia suurempiin hallintoalueisiin”.
– Pykälä jäi kuolleeksi kirjaimeksi aina näihin päiviin saakka, mutta nyt Suomeen luonaan kansanvaltainen aluehallinto.
Mikä nimi tälle järjestelmälle pitäisi antaa, Laaninen kysyy.
– Vastaan soveltamalla tunnettua letkautusta Jos sen toimivalta on kuin maakuntaitsehallinnolla ja jos sen päättäjät valitaan kuten maakuntaitsehallinnossa niin kyseessä on maakuntaitsehallinto.
Yhteisistä asioista päättäminen on tulevaisuudessa aidosti kunkin maakunnan ihmisten omissa käsissä, Laaninen korostaa.
– Nyt päätettyä uudistusta voi luonnehtia moderniksi eurooppalaiseksi ratkaisuksi.
Hallinto yksinkertaistuu ja kansanvaltaisuus lisääntyy, kun satojen palvelujärjestäjien tilalle tulee 18 alueellista järjestäjää, joiden päättäjät valitaan vaaleilla.