Keskustan Mikko Savola: Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle tarvitaan energiaomavaraisuuskokeilu – tavoitteena hiilineutraali omavaraisuus 2030

Energiapolitiikka

Ähtäriläinen kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola esittää, että Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat muodostaisivat yhdessä puhtaamman energiaomavaraisuuden kokeilusektorin.

– Tavoitteena olisi hiilineutraali ja huoltovarmuusnäkökulmat täyttävä energiaomavaraisuus vuonna 2030, hän korostaa tiedotteessaan.

Mikko Savola korostaa, että ollaksemme kokoamme suurempi vaikuttaja, Suomen on tehtävä työtä maailmanlaajuisella kentällä.

– Tarvitaan ratkaisuja, jotka toimivat myös niissä maissa, jotka aiheuttavat maailman suurimmat päästöt.

Suomen osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on noin 0,17 prosenttia.

–  Voidaksemme todella vaikuttaa maailmanlaajuiseen ongelmaan Suomen on tehtävä työtä maailmanlaajuisella kentällä. Puhdas energia ei voi olla ainoastaan rikkaiden hifistelyä, sillä silloin se ei voi koskaan korvata halpoja ja helppoja polttoaineita. Energiantuotannon on oltava myös kannattavaa. Se tapahtuu kehittäen, kokeillen, markkinoiden ja vieden puhtaampia energiaratkaisuja maailmalle, pohjalaisedustaja opastaa.

Savola muistuttaa, että Etelä- Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien yhteisellä talousalueella monia mahdollisuuksia on jo valmiina.

– Pohjanmaan rannikolla on enemmän jalostuskapasiteettia, osaamista ja yksityistä pääomaa. Etelä-Pohjanmaalta löytyy enemmän resursseja ja tuotannon sivutuotteina syntyviä raaka-aineita.

Rannikon energiaklusterin hyödyntäminen, mahdollisuudet akku- ja sähköautoteknologioissa sekä biokaasun, bioetanolin ja metsähakeratkaisujen päämäärätietoinen kehittäminen toimisi Savolan mukaan pohjana uudenlaiselle maakuntien yhteiselle energiaomavaraisuustyölle.

– Esitän, että kokoamalla alueen yritykset, korkeakoulut, kunnat ja päättäjät yhteen, lähdemme rohkeasti rakentamaan energiaomavaraista Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan aluetta, EPPEä. Hanke voisi käynnistyä valtion siemenrahalla jo ensi vuonna, hän ehdottaa.

Savolan mukaan samassa yhteydessä esimerkiksi Soinin MuoviSammon kaltaisten hankkeiden laajentamisella koko maakuntien alueelle voidaan luoda kansalaisille helppoja kannusteita kiertotalouden edistämiseen.

Mikko Savola pohtii EPPEn kokonaisuutta mikkosavola.fi:ssä julkaistussa blogikirjoituksessaan.