Keskustan Kymenlaakson ehdokkaat sotesta: Ehdoton vetovastuu julkisella puolella – kolmas sektori mukaan ennaltaehkäisyyn, valistukseen ja vertaistukeen

Inkeroisiin kokoontuneet keskustan eduskuntavaaliehdokkaat toivovat tuoreelle Kymsotelle työrauhaa
Vaalit2019

Kymenlaakson keskustan eduskuntavaaliehdokkaat kokivat soten kaatumisen ensin positiivisena sähköistymisenä vaalikentillä. Pian rinnalle hiipi epävarmuus, jopa pelkoa.

– Kokoomuksen vahvat puheet peruskunnista saavat pelkäämään sinipunaa. Silloin tulisi hyvin toisenlaista jälkeä, mitä keskusta haluaa, sanoi ehdokas Anniina Peltola Inkeroisissa keskiviikkoiltana.

Inkeroisissa pidettiin Sote kaatui -mitä nyt? -keskustelutilaisuus.

– Toivoin niin, että sotesta olisi saatu päätös aikaan ja olisi sitten vaalien jälkeen korjailtu sitä. Nyt hirvittää, millainen malli sieltä tulee, jos joudumme oppositioon, totesi ehdokas, kansanedustaja Markku Pakkanen.

Keskustelua johtanut Liisa Varjola herätteli pohdintaa keskustan oman sote-mallin pohjalta: Mikä on ehdokkaiden mielestä toimiva työjako julkisten palvelujen, yksityisten, osuuskuntien ja kolmannen sektorin välille?

Kaikki nimesivät ehdottomaan vetovastuuseen julkisen puolen, yksityiset tuottavat työterveyspalveluja ja täydentävät julkista terveydenhuoltoa.

Ehdokkaat pitivät kolmannen sektorin roolia esimerkiksi ennaltaehkäisyssä, valistuksessa, vertaistuessa ja koulutuksessa erittäin tärkeänä.

– Se harmittaa, että kolmas sektori jää usein kuitenkin nollapuhetasolle, vaikka heillä olisi valtavasti potentiaalia toimia, Anniina Peltola näki.

Ehdokas Hannah Honkanen sanoi, että kolmannen sektorin roolissa on valtavasti kehitettävää, kun pohditaan vastikkeellista sosiaaliturvaa.

– Niin paljon olisi tekemätöntä sosiaalityötä, jos vain olisi koordinoivia tahoja.

Tämän vuoden alusta Kymenlaaksossa aloitti oma Kymsote.

Asiakaskuntaa on puhuttanut muun muassa lääkärien puhelinneuvonnan maksullisuus ja asiakasmaksujen viivästyminen. Runsaasti palveluja käyttävät pelkäävät isoa kertalaskua.

Muun kritiikin päälle Kouvolan kokoomus on jo ehtinyt ehdottaa alueen isoimman paikkakunnan, Kouvolan, eroamista Kymsotesta.

Kaikki ehdokkaat vaativat Kymsotelle työrauhaa, eikä heiltä herunut ymmärrystä kokoomuksen puheille.

– Annetaan aikaa Kymsoten päästä jaloilleen, sanoi ehdokas Riikka Turunen.

– Jos Kouvolassa koetaan kärsityn vääryyttä, keskustelun pitää jatkua, kunnes kaikki ovat tyytyväisiä, Pakkanen lisäsi.

Riikka Turunen, terveysalan ammattilainen, totesi, että sotessa muutosten haasteena on terveydenhoidon 24/7 -tarve, ajetaan millaisia malleja tahansa. On hypättävä liikkuvaan junaan.

Hänen korvaansa ottaa se, kun keskusteluissa hoetaan vain: ”lääkäriin pääsyä.”

– Yhtä olennaista on päästä vaikka labraan tai röntgeniin, hän huomautti.