Keskustan Kemppi toivoo Helsingin ottavan mallia  Euroopan ympäristöpääkaupungiksi nimitetystä Lahdesta – ”Viimeiset kivihiilet on jo pussitettu museoon”

Ympäristöpääkaupunki

Lahti on ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina nimitetty Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021.

Tämän ansiosta eduskunta myönsi tänään torstaina täydentävässä talousarviossa hankkeeseen 3 miljoonaa euroa aiemmin päätetyn MAL-yhteistyösopimuksen lisäksi.

Keskustan kansanedustajan Hilkka Kempin mukaan titteli on erittäin merkittävä alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

– Raha edellyttää Lahden seudulta toimintaa niin oman seudun hyväksi kuin muiden kaupunkien kannustamiseksi. Suomen hallintopääkaupungin tulisikin ottaa mallia Lahden-seudusta, jossa on jo pussitettu viimeiset kivihiilet museoon, ja josta tulee hiilineutraali vuonna 2025 ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa.

– Ympäristöystävällistä muutosta edistävät maalaisjärjellä niin kaupungit ja ympäryskunnat, mutta myös yritykset ja kolmas sektori, Kemppi korostaa tiedotteessaan.

Hilkka Kempin mielestä alueen kiertotalousinnovaatiot, lähiruokaa vahvistava viljaklusteri, bioenergialaitos, vesiensuojelun hyvät esimerkit sekä osallistava yleiskaavamalli ovat helposti muuallakin hyödynnettäviä ratkaisuja.

Kaupungissa toteutetaan asukkaiden henkilökohtainen liikkumisen päästökauppa ensimmäisenä kaupunkina maailmassa.

– Tällä rahalla tehtäviltä teoilta on syytä odottaa myönteistä vaikutusta esimerkiksi matkailualan yrittäjille. Asukkaiden ja elinkeinoelämän tulee hyötyä tästä hankkeesta suoraan. Ympäristöasioiden huippuosaamiseen on satsattava ja otettava käyttöön uutta tekniikkaa, Kemppi linjaa. 

Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys on Euroopan komission tunnustus kaupungeille, jotka ovat ympäristötoiminnan edelläkävijöitä, toimivat esimerkkeinä muille kaupungeille sekä kehittävät innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin.