Keskustan Kalmari antaa kiitosta antibioottien harkitusta käytöstä kotieläimillä – "Osaamistamme tulee viedä muuallekin"
Suomalainen kuluttaja on onnekas, koska hän saa kotimaisia tuotteita syödessään tutkitusti Euroopan riskittömintä ruokaa antibioottijäämien suhteen, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) toteaa.
Tällä viikolla vietetään kansainvälistä antibioottiresistenssiviikkoa. Antibioottien runsas ja suunnittelematon käyttö aiheuttaa mikrobiresistenssiä, mikrobien muuttumista antibiootille vastustuskykyiseksi. Tällöin antibioottien teho laskee.
On arveltu, että 2050 maailmassa kuolee enemmän ihmisiä antibioottiresistenssin vuoksi kuin syöpään, Kalmari toteaa tiedotteessaan.
– Suomessa ollaan maailman kärkeä kotieläinten antibioottien käytön minimoimisessa. Suomessa kotieläimet saavat antibiootteja todellisiin tautihavaintoihin perustuen, eikä ennaltaehkäisevästi tai varmuuden vuoksi.
– Lisäksi Suomessa noudatetaan lääkkeiden varoaikoja, eli lihaa tai maitoa ei käytetä elintarvikkeeksi, jos lääkkeen varoaika ei ole täyttynyt. Vähäinen antibioottien käyttö tarkoittaa hyvää eläinterveyttä.
Suomi on tehnyt aloitteen EU:ssa, joka kieltäisi ennaltaehkäisevän antibioottilääkinnän.
Anne Kalmari
Ruuan turvallisuus ei ole itsestäänselvyys, se on pitkäjänteisen työn tulos, Kalmari muistuttaa.
– Meillä on tehty hyvää työtä, niin tutkimuksen, koulutuksen, valvonnan kuin neuvonnankin piirissä. Kiitosta täytyy antaa niin Eviralle kuin eläinlääkäreille. Suurimman työn tekevät kuitenkin käytännön viljelijät maatiloillaan.
– Kun eläinten olosuhteet ovat kunnossa, voidaan antibioottien ennaltaehkäisevästä käytöstä luopua.
Suomessa rehuihin ei lisätä antibiootteja ja Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa siipikarja on salmonellavapaata, Kalmari toteaa.
Suomalainen maito tutkitaan eläinlääkärin suunnitteleman hoidon jälkeen ainoana jo tilalla ennen meijeriin lähettämistä.
– Lämpimät, puhtaat ja kuivat sekä kesällä riittävän viileät olosuhteet eivät tule itsestään. Optimiolosuhteisiin on investoitu miljoonia ja käytetty lukuisia työtunteja.
Antibioottiresistenssin kehittymistä voi ehkäistä tehokkaasti käyttämällä antibiootteja vain tarpeen vaatiessa ja hyvin perusteltuihin tapauksiin, Kalmari huomauttaa.
– Suomi on tehnyt aloitteen EU:ssa, joka kieltäisi ennaltaehkäisevän antibioottilääkinnän. Tämä onkin tarpeen, sillä yli 90 prosenttia EU:ssa eläinlääkintään myydyistä antibiooteista soveltuu massalääkitykseen.
Kalmarin mielestä Suomen täytyy näyttää, että lääkkeiden käyttöä pystytään vähentämään edelleen.
– Osaamistamme tulee viedä muuallekin. Turvalliset antibioottijäämättömät maito- ja lihatuotteet ovat tulevaisuuden vientimenestys ja hallittavissa olevat eläintaudit ovat kaikille eduksi.