Kalmari: Kemera-rahoitus kuntoon ja bioenergia liikkeelle
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari on mielissään budjettiriihen linjauksesta helpottaa metsien sukupolvenvaihdoksia.
– Nyt kun 60 prosenttia metsätiloista pääsee sen piiriin, metsät voivat käytännössä vaihtaa omistajaa muutoinkin kuin perintöjen kautta. Näin tilojen suunnitelmallinen hoitokin usein helpottuu.
– Paljon on kuitenkin tehtävää, jotta hallitusohjelman kirjaukset puun liikkeelle saamisesta ja uusiutuvan energian lisäämisestä saadaan maaliin, toteaa Kalmari, joka veti keskustan osalta hallitusneuvotteluja biotaloudesta.
Kalmari kiinnittää huomiota Suomen metsänomistajia puhututtavaan asiaan vaatien puun Kemera-hakua välittömästi avattavaksi.
– Tällä kestävän metsätalouden rahoituksella on saatu edistettyä metsänhoitotöitä ja esimerkiksi metsäautotieverkon rakentamista. Tuen tämänhetkinen poukkoilevuus saa kuitenkin ihmiset toimimaan epäloogisesti eikä kannusta toimien oikea-aikaisuuteen, hän harmittelee.
Tällä hetkellä tukihaku on kiinni, koska järjestelmämuutosten vuoksi ennakkoilmoituksia tuli sisään moneksi vuodeksi. Toisaalta moni taimikko vain odottaa haun aukeamista.
– Toimivan Kemera-järjestelmän pitää olla jatkuva prosessi, Anne Kalmari vaatii.
Toteutuneiden hankkeiden maksatusviiveet voivat olla yli vuoden ja sekä metsänomistajat että koneyrittäjät ovat kovilla, kun eivät saa saataviaan kotiutettua.
Tätä Kalmari pitää täysin kohtuuttomana vedätyksenä.
– Nykyteknologialla tällaiset tietojärjestelmäongelmat on vain saatava loppumaan, hän toteaa.
Hallitus on linjannut nostavansa uusiutuvan energian käytön 50 prosentiin vuoteen 2030 mennessä.
– Miksi silti tuemme vanhaan malliin kivihiilen polttamista lähes 100 miljoonalla vuosittain, kysyy Kalmari ja vaatii kivihiilen tukemisen lopettamista.
– Lämmön ja sähköntuotannossa kannattaa käyttää kotimaista lähienergiaa, joista puu ja muu bioenergia on selkeästi kasvava ala.
Toimimaton tukipolitiikka vääristää kuitenkin Kalmarin mukaan kannattavuutta, ja esimerkiksi metsähakkeen käyttö on laskussa.
– Tämä suunta on saatava käännettyä, sillä metsissämme ja niiden monipuolisessa hyödyntämisessä on tulevaisuutemme, hän korostaa.