Hoskonen: Meillä ei ole varaa seisoa tumput suorina

Välikysymys

Suomen nousu tai näivettyminen on vielä omissa käsissämme, kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) muistutti eduskunnassa keskiviikkona, kun hallitus sai vastattavakseen opposition välikysymyksen työllisyyspolitiikasta.

– Keskustan eduskuntaryhmä katsoo, että meidän on tehtävä päätökset itse sen sijaan, että Brysselin herrat tulevat ja tekevät ne puolestamme.

– Viime vaalikaudella kaikki jäi tekemättä. Suomella ei ole varaa siihen, että myös tämä vaalikausi seistäisiin tumput suorina.

Hoskosen mukaan työttömyys maksaa Suomelle yli viisi miljardia euroa, eli lähes saman verran kuin mitä otamme ensi vuonna velkaa.

– Kaiken päätöksenteon on tähdättävä siihen, että Suomeen saadaan lisää työpaikkoja. Työttömyys on yhteinen ongelmamme, ja vain yhdessä voimme sen nujertaa.

Hoskonen harmitteli, että niin politiikassa, työmarkkinoilla kuin laajemmin yhteiskunnassa on nyt vastakkainasettelua.

– Joutuu vakavasti kysymään, pystymmekö me suomalaiset enää sopimaan?

Hoskonen muistutti, että vastakkainasettelu ei tuo yhtään työpaikkaa lisää, mutta yhteistyöllä voidaan muuttaa koko maan suunnan. Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen neljännen kerran oli vahingoksi Suomelle.

– Työmarkkinajärjestöillä on syytä vakavaan itsetutkiskeluun. Nyt hallituksen kilpailukykypaketin valmistelu etenee, mutta aikaa sopimiseen on vielä.

Keskustaedustaja lisäsi, että Suomessa tarvitaan myös palkkamalttia sekä uudistuksia työpaikoilla.

Vastakkainasettelu ei tuo yhtään työpaikkaa lisää.

Hannu Hoskonen

Välikysymyksessä annetaan ymmärtää, että työttömyys ja muut Suomen ongelmat johtuvat enemmän tai vähemmän suhdanteista, ja että elvyttävä politiikka olisi ratkaisu, keskustaedustaja kummasteli.

Hoskosen mukaan Suomella on kilpailukykyongelma ja talouden pitkittynyt, vakava alijäämä.

– Eurossa ollessamme ja alati muuttuvassa maailmantaloudessa meidän on tehtävä kilpailukyvyn parantaminen itse. Se ei tapahdu yhdessä yössä. Siksi ratkaisuja on saatava nyt aikaan.