Helsingin Keskusta ja Helsingin Keskustanuoret: Tartuntatautipäivärahan ei tule kustantaa matkustussuositusten laiminlyömistä

Koronavirus

Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä, eikä ole oikein, että veronmaksajat maksavat kustannukset matkustussuositusten rikkomisesta ja siitä aiheutuvasta karanteenista, Helsingin Keskusta ja Helsingin Keskustanuoret toteavat yhteisessä tiedotteessa.

Kelan maksama tartuntatautipäiväraha on tarkoitettu kaikille niille työntekijöille, joille aiheutuu ansionmenetystä työstä karanteenin vuoksi. Korvaus kattaa palkanmenetyksen 100-prosenttisesti, mikäli henkilö ei pysty tekemään etätöitä.

– Riskimaihin matkustavat ja sieltä palaavat aiheuttavat meille kaikille terveysriskejä. Riskimaihin lähteneiden tulee kantaa itse kuluriski, keskustasta linjataan.

– Vaadimme pikaista ongelmaan tarttumista. On ensi tilassa selvitettävä, voidaanko asia ratkaista laintulkinnalla. Mikäli ongelmaa ei laintulkinnalla voida poistaa, niin vaadimme lainmuutosta, jonka perusteella riskimaihin lähteneille tartuntatautipäiväraha maksettaisiin vain perustellusta syystä. Tavalliset lomamatkat eivät oikeuttaisi korvaukseen, Helsingin keskustapiiri ja keskustanuoret esittävät.