Yhtenäinen Venäjä kertoo saaneensa enemmistön useimmilla alueilla paikallisvaaleissa

Moskovassa valtaosa paikoista meni nimellisesti sitoutumattomille ehdokkaille
Venäjä

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on saavuttamassa äänten enemmistön suurimmalla osalla alueista Venäjän paikallisvaaleissa, puolue kertoo uutistoimisto Tassin mukaan.

Sunnuntain paikallisvaaleissa valittiin useiden pormestarien ja joidenkin muiden paikallishallinnon jäsenien ohella kaikkiaan 13 alueparlamentin päättäjät.

Yhtenäinen Venäjä ilmoitti saaneensa enemmistön 11:ssä niistä 12:sta alueesta, joilla se asetti ehdokkaita.

Vain Habarovskin alueella Kaukoidässä puolue ei saavuttanut enemmistöä. Siellä selkeän voiton vei kansallismielinen LDPR-puolue.

Moskovan kaupunginduuman vaaleihin Yhtenäinen Venäjä ei osallistunut. Kreml-myönteiset ehdokkaat ovat Moskovassa olleet ehdolla itsenäisinä ehdokkaina tai muiden puolueiden listoilla.

Moskovan 45-jäseniseen kaupunginduumaan valittiin uutistoimisto Ria Novostin mukaan 25 itsenäistä ehdokasta

Lisäksi kommunistit saivat 14 paikkaa sekä Jabloko ja Oikeudenmukainen Venäjä kolme paikkaa kukin.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kutsui Twitterissä vaaleja kilpailullisiksi ja tunteikkaiksi. Hän totesi, että duumasta tuli nyt poliittisesti monipuolisempi.

Vaaleja on pidetty mittarina presidentti Vladimir Putinin suosiolle. Putinin ja Yhtenäisen Venäjän suosio on mielipidemittauksissa ollut laskussa parin viime vuoden ajan.

Venäläisten tyytymättömyyttä on ruokkinut muun muassa nihkeä talouskasvu.

Tänä kesänä vaaleja on edeltänyt Moskovan poikkeuksellinen liikehdintä, joka alkoi kun vaaliviranomaiset päättivät estää useiden opposition ehdokkaiden pääsyn vaaleihin.

Vaikka Moskovan kaupunginduuman päätösvalta on varsin vähäinen, aiheutti tämä pääkaupungissa suurimmat hallituksen vastaiset mielenosoitukset sitten vuoden 2012. Mielenosoitukset johtivat laajoihin pidätyksiin ja yli kymmenen ihmistä sai niiden takia vankilatuomion.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kehotti ennen aluevaaleja opposition kannattajia äänestämään taktisesti – kullakin alueella puolueesta riippumatta sitä ehdokasta, jolla on parhaat mahdollisuudet voittaa Yhtenäisen Venäjän ehdokas.

Opposition mukaan vaaleissa on tapahtunut laajaa vilppiä.